Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αποφάσισε η BoE

Ηταν η 11η διαδοχική αύξηση του κόστους δανεισμού, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021. Η απόφαση ήρθε μία μέρα αφότου δημοσιεύθηκε ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία επιταχύνθηκε στο 10,4% τον Φεβρουάριο.

Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αποφάσισε η BoE

Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) -διαμορφώνονται στο 4,25%. Ηταν η 11η διαδοχική αύξηση του κόστους δανεισμού που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021,  ακολουθώντας αυξήσεις κατά τουλάχιστον 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε κάθε συνεδρίαση από τον Αύγουστο.

Η απόφαση έρχεται μία μέρα αφότου ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία σκαρφάλωσε στο 10,4% τον Φεβρουάριο από 10,1% τον Ιανουάριο. Δήλωσε ωστόσο ότι αναμένει πως η άνοδος του πληθωρισμού θα κατεβάσει ταχύτητα με πιο γρήγορο ρυθμό από πριν.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα κατέβαζε ταχύτητα στο 9,9% τον Φεβρουάριο, απομακρυνόμενος ακόμη περισσότερο από το υψηλό 41 ετών του Οκτωβρίου του 11,1%.

Πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές όσον αφορά τον αργό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, οι εννέα ρυθμιστές επιτοκίων της BoE ψήφισαν με 7-2 υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.

Επεκτείνει τα κέρδη της η στερλίνα, με άνοδο 0,5% έναντι του δολαρίου, αλλάζει χέρια στο $1,2323. Οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων κινήθηκαν οριακά υψηλότερα, με την ευαίσθητη στα επιτόκια απόδοση των 2ετών να ενισχύεται δύο μονάδες βάσης, στο 3,38%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησαν πρόσφατα τα επιτόκια αναφοράς κατά 0,25 και 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Η Νορβηγία και η Ελβετία αύξησαν επίσης τα επιτόκια σήμερα Πέμπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v