Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Σείστηκε το Παρίσι από 800.000 διαδηλωτές κατά Μακρόν

Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με συμμετοχή-ρεκόρ. Νύχτα επεισοδίων και αστυνομική βία. Δεν πείστηκαν οι εργαζόμενοι από την «πυροσβεστική» παρέμβαση του προέδρου μετά τη φωτιά του συνταξιοδοτικού.

Γαλλία: Σείστηκε το Παρίσι από 800.000 διαδηλωτές κατά Μακρόν

Κορυφώθηκαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Γαλλία, που μετρούν ήδη πολλές εβδομάδες αλλά την Πέμπτη σημείωσαν συμμετοχή ρεκόρ. Προηγήθηκαν οι κοινοβουλευτικές αναταράξεις που νομιμοποίησαν από την... πίσω πόρτα την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση που ανεβάζει τα όρια συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια. Ενατη μέρα πανεθνικών κινητοποιήσεων η Πέμπτη, ύστερα από διασυνδικαλιστικό κάλεσμα. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3,5 εκατ. διαδηλωτές σε όλη τη χώρα (1,1 εκατ. σύμφωνα με την αστυνομία), ενώ μαίνονται επεισόδια στους δρόμους του Παρισιού μέχρι αργά το βράδυ.

 

Αντίθετα από τον στόχο της να κατευνάσει τις εντάσεις, η πολυσυζητημένη τηλεοπτική συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν πυροδότησε νέο κύμα αγανάκτησης, γράφει η Liberation, προσθέτοντας πως η μαζική παρουσία της γαλλικής νεολαίας στους δρόμους σηματοδοτεί ότι η κινητοποίηση δεν τελειώνει. «Δεν σκοπεύουμε να πεθάνουμε δουλεύοντας», φώναζε ένας διαδηλωτής.

 Οι διαδηλώσεις, οι αποκλεισμοί δρόμων και οι απεργίες συνεχίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ καταγράφονται διαρκώς περιστατικά αστυνομικής βίας και πάνω από 80 συλλήψεις.

Aναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτουν πράξεις ωμής βίας, με πολλούς τραυματίες στο οδόστρωμα. Ταυτόχρονα, τα συνδικάτα ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού (το 10ο) για την Τρίτη 28 Μαρτίου.

 

«Η ενεργοποίηση του άρθρου 49,3 ήταν ένα ηλεκτροσόκ που συγκλόνισε πολύ κόσμο, αλλά χαράζει την ελπίδα για το μέλλον. Η συνάντηση νεολαίας, σπουδαστών και εργαζομένων στους δρόμους είναι συστατικό των νικηφόρων αγώνων», δηλώνουν στη γαλλική εφημερίδα κορυφαίοι συνδικαλιστές της γενικής συνομοσπονδίας CGT, η οποία κάνει λόγο για 800.000 διαδηλωτές μόνο στο Παρίσι (119.000 σύμφωνα με την αστυνομία).

Τα συνδικάτα ανέφεραν ρεκόρ συμμετοχής 280.000 διαδηλωτών στη Μασσαλία, για 110.000 στο Μπορντό (επίσης ρεκόρ), 35.000 στη Ρεν και 80.000 στη Ναντ. Βέβαια, οι εκτιμήσεις της αστυνομίας κινούνται σε πολύ χαμηλότερους αριθμούς.  

 Υπενθυμίζεται ότι, βάσει πρόβλεψης του συνταγματικού άρθρου 49,3, η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν παρέκαμψε κατ' εξαίρεση την Εθνοσυνέλευση ώστε να περάσει το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, καθώς δεν είχε τύχη να ψηφιστεί από τους βουλευτές. Ωστόσο, η κυβέρνηση επέζησε μετά τις δύο προτάσεις μομφής της προηγούμενης Δευτέρας, που όμως αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα νέας έξαρσης των λαϊκών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο ίδιος ο Μακρόν, πολύ διακριτικά σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έφτασε τρεις ώρες μετά τους ομολόγους του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Εισήλθε στην ολομέλεια χωρίς να περάσει από το κόκκινο χαλί μπροστά στην είσοδο του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου βρίσκονται οι δημοσιογράφοι.

Οι 26 άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είχαν αφιχθεί από τις 11.00 το πρωί για γεύμα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μεταδίδει το ΑΠΕ.


 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v