Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάλεσμα Κίνας σε Ευρώπη να στηρίξει την πρόταση για το Ουκρανικό

Κινητοποιήθηκε η κινεζική διπλωματία, αμέσως μετά το ταξίδι Σι στη Μόσχα. Πέδρο Σάντσεθ, Λούλα ντα Σίλβα και Εμμανουέλ Μακρόν ετοιμάζουν βαλίτσες για Κίνα.

Κάλεσμα Κίνας σε Ευρώπη να στηρίξει την πρόταση για το Ουκρανικό

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Wang Yi προέτρεψε την Ευρώπη να παίξει ρόλο στην υποστήριξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι οι προτάσεις του Πεκίνου θα παγιώσουν ουσιαστικά τα εδαφικά κέρδη του Κρεμλίνου.

«Η Κίνα προσβλέπει στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να παίξουν επίσης τον ρόλο που τους αρμόζει», είπε ο Wang στον Emmanuel Bonne, διπλωματικό σύμβουλο του Γάλλου προέδρου, σε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη, μεταδίδει το Bloomberg.

«Μια κατάπαυση του πυρός, η διακοπή του πολέμου, η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών και η πολιτική διευθέτηση της κρίσης θα πρέπει να γίνουν "στρατηγική συναίνεση" μεταξύ Κίνας και Ευρώπης», δήλωσε ο Wang, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το τηλεφώνημα έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του προέδρου Σι στη Ρωσία. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι προσπάθησε να ενισχύσει το προφίλ του ως παγκόσμιου ηγέτη, με την Κίνα να βοηθά στην επίτευξη συμφωνίας για τη βελτίωση των δεσμών μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας και να ανακοινώνει το δικό της σχέδιο για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Αυτή η πρόταση προβλέπει να μείνουν τα ρωσικά στρατεύματα στις υφιστάμενες θέσεις τους στο ουκρανικό έδαφος, κάτι που δεν δέχεται το Κίεβο. Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις μάχες μέχρι να αποχωρήσουν. Η Μόσχα δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι σταματά τις επιθέσεις της και συνεχίζει να διεκδικεί τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας και την Κριμαία ως έδαφός της, μετά τα δημοψηφίσματα προσάρτησης που καταγγέλλονται ευρέως ως παράνομα.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απορρίψει την κινεζική πρωτοβουλία ως προκατειλημμένη υπέρ της Ρωσίας. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η απόρριψη της πρότασης της Κίνας θα μπορούσε να στείλει μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα στην Κίνα για να μιλήσει στον Σι σχετικά με την πρόταση για ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα ξεκινήσει μια πενθήμερη επίσκεψη στην Κίνα την Κυριακή και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα την επισκεφθεί στις αρχές Απριλίου, για να πιέσει το Πεκίνο να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v