Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επίπεδα-ρεκόρ τα ασφάλιστρα κινδύνου της Deutsche Bank

Μετά το σοκ με την Credit Suisse, τα βλέμματα στρέφονται στη γερμανική τράπεζα, που βλέπει τις μετοχές της να πραγματοποιούν ελεύθερη πτώση.

Σε επίπεδα-ρεκόρ τα ασφάλιστρα κινδύνου της Deutsche Bank

Η Deutsche Bank βρέθηκε στο επίκεντρο ενός ακόμη ξεπουλήματος. Η γερμανική τράπεζα υποχωρεί 14,3% σήμερα, ενώ τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου πτώχευσής της (CDS) αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που δημιουργήθηκαν το 2019. Άλλες τράπεζες με υψηλή έκθεση στον εταιρικό δανεισμό υποχώρησαν επίσης, με την Commerzbank να χάνει 9% και τη γαλλική Société Générale 7%.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse το περασμένο Σαββατοκύριακο έχει συγκλονίσει τους επενδυτές και έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ευρύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου, σε μια εποχή ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων και υψηλού πληθωρισμού.

Οι κινήσεις ακολουθούν τις απώλειες στις αμερικανικές τράπεζες χθες, οι οποίες υποχώρησαν ακόμη και όταν η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen είπε στους νομοθέτες ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα είναι προετοιμασμένες για περαιτέρω μέτρα για την προστασία των καταθέσεων, εάν χρειαστεί, σημειώνει το Bloomberg.

«Η κατάσταση δεν θα λυθεί με παρηγορητικά λόγια, αλλά θα μετριαστεί μόνο με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς», δήλωσε ο Andreas Lipkow, στρατηγικός αναλυτής της Comdirect Bank. Απαιτείται επομένως υπομονή και τα επόμενα τριμηνιαία στοιχεία από τις τράπεζες θα εξεταστούν με προσοχή».

Ξεχωριστά, ένα ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης tier 2 από την Deutsche Bank σημείωσε άνοδο προς την ονομαστική αξία την Παρασκευή, αφού ο δανειστής ανακοίνωσε απροσδόκητα την απόφασή του να το εξαγοράσει νωρίτερα. Τα ομόλογα, που λήγουν το 2028, είχαν υποχωρήσει έως και 90 σεντς μετά την υπόθεση της Credit Suisse. Ενώ οι τιμές είχαν ανακάμψει τις τελευταίες ημέρες, εξακολουθούσαν να μένουν κάτω από το 100, περίπου στο 94, υποδηλώνοντας μεγάλη πιθανότητα η Deutsche Bank να παρακάμψει το call option.

Η πίεση στις ευρωπαϊκές τράπεζες έρχεται αφότου ρυθμιστικές αρχές και στελέχη εταιρειών προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους traders για την υγεία του κλάδου. Η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης δεν αποτελεί «καμία ένδειξη» για την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Bank Fabrizio Campelli σε συνέδριο χθες.

Είπε επίσης ότι οι καταθέσεις λιανικής της γερμανικής τράπεζας είναι «πολύ διαφοροποιημένες» και ως εκ τούτου δεν έχουν το είδος του κινδύνου συγκέντρωσης που φάνηκε στην περίπτωση της Silicon Valley Bank.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι οικονομικές προοπτικές και μάλιστα το πώς τόσο η οικονομία όσο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα αντιμετωπίσουν την ύφεση», δήλωσε ο James Athey, διευθυντής επενδύσεων στην Abrdn. «Τότε είναι πιο πιθανή η απομείωση περιουσιακών στοιχείων. Αλλά φυσικά το πρώτο μπορεί εύκολα να επισπεύσει το δεύτερο, επομένως είναι μια εύθραυστη κατάσταση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v