Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηδενίζει τον ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα η Πορτογαλία

Με πληθωρισμό 7,8% σε υψηλό 30ετίας, η Λισαβόνα συμπεριλαμβάνει μηδενικό ΦΠΑ στο πορτογαλικό «καλάθι του νοικοκυριού». Επιπροσθέτως, θα δαπανήσει κονδύλι 775 εκατ. ευρώ για αύξηση μισθών στο Δημόσιο και στήριξη ευάλωτων οικογενειών.

Μηδενίζει τον ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία σχεδιάζει να εισαγάγει μηδενικό συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας για ένα καλάθι βασικών προϊόντων διατροφής, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει την κρίση κόστους ζωής.

«Συνεργαζόμαστε με τους κλάδους παραγωγής και διανομής ώστε να μειωθούν οι τιμές σ' ένα καλάθι αγαθών που δεν έχει ακόμη καθοριστεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Μεντίνα σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή. «Η λύση είναι να προχωρήσουμε προς έναν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σ' ένα καλάθι βασικών προϊόντων».

Το μέτρο θα ισχύει από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, ανέφερε η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Πορτογαλία έχει σήμερα τρεις συντελεστές ΦΠΑ: κανονικό συντελεστή 23%, συντελεστή 13% και μειωμένο συντελεστή 6%. Οι χαμηλότερες τιμές ισχύουν για ορισμένα προϊόντα διατροφής.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να δαπανήσει 195 εκατ. ευρώ για να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα από τον Απρίλιο, καθώς και 580 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει τις ευάλωτες οικογένειες να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Πορτογαλίας έφτασε το 7,8% το 2022, το υψηλότερο των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v