Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: 370.000 επιχειρήσεις δεν τα βγάζουν πέρα χωρίς ενεργειακή επιδότηση

Κίνδυνο λουκέτων και απολύσεων αντιμετωπίζουν μικρές επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, καθώς από την 1η Απριλίου κόβονται οι επιδοτήσεις που τις βοηθούσαν να αντεπεξέλθουν στους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας.

Βρετανία: 370.000 επιχειρήσεις δεν τα βγάζουν πέρα χωρίς ενεργειακή επιδότηση

Πάνω από 370.000 μικρές επιχειρήσεις στη Βρετανία θα κινδυνεύσουν με περικοπές θέσεων εργασίας ή κλείσιμο όταν σταματήσει η κρατική υποστήριξη των λογαριασμών ενέργειας, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τη συνομοσπονδία των επαγγελματιών του κλάδου (FSB).

Για να αντεπεξέλθουν στους λογαριασμούς, οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να  επαναδιαπραγματεύονται τα ενεργειακά συμβόλαια, ώστε να αντανακλούν τις χαμηλότερες τιμές χονδρικής, ειδικά οι εταιρείες που υπέγραψαν σταθερά συμβόλαια όταν υπήρχε κρατική υποστήριξη, δήλωσε η Τίνα Μακένζι, πρόεδρος της συνομοσπονδίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ (φωτ.) ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα επεκτείνει την ενεργειακή υποστήριξη στους καταναλωτές, αλλά η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις θα λήξει την 1η Απριλίου, με περιορισμένες εξαιρέσεις για παραγωγούς έντασης ενέργειας. Και παρόλο που οι χονδρικές τιμές έχουν μειωθεί από τα περυσινά υψηλά, εντούτοις παραμένουν σε διπλάσιο ύψος από τα επίπεδα πριν από την ενεργειακή κρίση, αφήνοντας τις εταιρείες αντιμέτωπες με βαρείς λογαριασμούς, γράφει το Bloomberg.

«Ως αποτέλεσμα θα πληγούν και οι καταναλωτές, καθώς οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές για να αντιμετωπίσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς, αυξάνοντας τον πληθωρισμό», δήλωσε η Μακένζι.

Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, δηλώνει η FSB, μια παμπ που υπέγραψε νέο συμβόλαιο ενέργειας τον περασμένο Αύγουστο θα λάμβανε 60.000 στερλίνες ετησίως από τον εκτιμώμενο λογαριασμό των 85.000 στερλινών. Βάσει του νέου σχεδίου, όμως, θα λάβει υποστήριξη μόλις λίγο πάνω από 2.000 στερλίνες.

Παρά την τρέχουσα υποστήριξη, μάλιστα, αρκετές βρετανικές εταιρείες έχουν καταρρεύσει υπό το βάρος των υψηλών λογαριασμών ενέργειας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v