Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σωσίβιο και για τη First Republic Bank ετοιμάζουν Fed και FDIC

Εξετάζεται η επέκταση της διευκόλυνσης δανεισμού ώστε να ωφεληθεί και η έτερη καλιφορνέζικη τράπεζα, αν και αναγνωρίζεται ότι μπορεί να τα καταφέρει με ίδιες δυνάμεις. «Κατάσταση επαγρύπνησης».

Σωσίβιο και για τη First Republic Bank ετοιμάζουν Fed και FDIC

Οι αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τη διευκόλυνση δανεισμού έκτακτης ανάγκης σε τράπεζες, ούτως ώστε να δώσουν περισσότερο χρόνο στη First Republic Bank για να ενισχύσει τον ισολογισμό της, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποια υποστήριξη θα μπορούσαν τυχόν να παράσχουν στη First Republic, αλλά μια από τις πολλές επιλογές που εξετάζονται προς στιγμήν είναι η επέκταση της προσφοράς της Fed. Οι ρυθμιστικές αρχές συνεχίζουν, βέβαια, να παλεύουν με τα απόνερα της κατάρρευσης των άλλων δύο τραπεζών, της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, που απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή, σημειώνεται.

Ακόμη και χωρίς αυτή την κίνηση, ωστόσο, οι αρχές κρίνουν αρκετά σταθερή τη First Republic ώστε να λειτουργεί χωρίς καμία άμεση παρέμβαση, τη στιγμή που η τράπεζα και οι σύμβουλοί της προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για να στηρίξουν τον ισολογισμό της, είπαν οι πηγές υπό τον όρο της εμπιστευτικότητας.

Η μετοχή της First Republic υποχώρησε περισσότερο από 90% αυτό τον μήνα, σ' ένα περιβάλλον έντονης ανησυχίας ότι η τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο θα μπορούσε να είναι το επόμενο θύμα, με τον ίδιο τρόπο που προκλήθηκε πρόσφατα η κατάρρευση άλλων περιφερειακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ. Οι εν λόγω τράπεζες χτυπήθηκαν όταν οι γρήγορες αναλήψεις πελατών τις ανάγκασαν να δεσμεύσουν απώλειες από αποσβεσμένα περιουσιακά στοιχεία, ενώ η First Republic παρέμεινε αλώβητη και εν λειτουργία.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά την κατάσταση της τράπεζας — διατηρώντας την επαγρύπνησή τους σε περίπτωση που τα πράγματα αλλάξουν απροσδόκητα.

Παρασκηνιακά, προσθέτουν οι πηγές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καταθέσεις της τράπεζας σταθεροποιούνται και ότι δεν είναι ευάλωτη στο πατατράκ που έκανε τις ρυθμιστικές αρχές να πάρουν αστραπιαία υπό τον έλεγχό τους τη Silicon Valley Bank για να τη διασώσουν.

Αν και η First Republic αντιμετωπίζει διαρθρωτικά προβλήματα με τον ισολογισμό της, εντούτοις διαθέτει μετρητά για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών, ενώ παράλληλα διερευνά λύσεις. Για παράδειγμα, αυτό τον μήνα κατατέθηκαν 30 δισ. δολάρια από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ.

Οι εκπρόσωποι της Fed, της FDIC και της First Republic αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο, διευκρινίζει το Bloomberg.

Μια πιθανή προσαρμογή στο πρόγραμμα έκτακτης δανειοδότησης της Fed που ανακοινώθηκε στις 13 Μαρτίου είναι μεταξύ των επιλογών που έχουν σταθμίσει οι αρχές τις τελευταίες ημέρες, λένε οι πηγές.

Οποιαδήποτε επέκταση των προσφορών ρευστότητας, προσθέτουν, θα ισχύει για όλους τους επιλέξιμους χρήστες, σύμφωνα με την τραπεζική νομοθεσία που προβλέπει πως τα διορθωτικά μέτρα πρέπει να έχουν ευρεία βάση, αντί να στοχεύουν στη βοήθεια μιας συγκεκριμένης τράπεζας. Αλλά η αλλαγή θα μπορούσε να γίνει με τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι η First Republic θα ωφεληθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v