Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία για στάθμευση ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία

Δεν παραβιάζονται οι συμφωνίες για τη μη διάδοση, είπε ο Πούτιν. «Εξάλλου και οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα σε ευρωπαϊκά εδάφη». Αίτημα Λουκασένκο λόγω... πολωνικού κινδύνου.

Συμφωνία για στάθμευση ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία

Η Ρωσία έχει συνάψει συμφωνία με τη γειτονική Λευκορωσία για την εγκατάσταση τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφός της, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Μια τέτοια κίνηση δεν θα παραβίαζε τις συμφωνίες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει πυρηνικά όπλα σε εδάφη ευρωπαϊκών συμμαχικών τους χωρών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει εγείρει εδώ και καιρό το ζήτημα της εγκατάστασης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με την Πολωνία, είπε ο Πούτιν.

«Συμφωνήσαμε με τον Λουκασένκο ότι θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία χωρίς να παραβιάσουμε το καθεστώς μη διάδοσης», δήλωσε ο Πούτιν σύμφωνα με το Tass.

«Έχουμε ήδη βοηθήσει τους Λευκορώσους συναδέλφους μας και εξοπλίσαμε τα αεροπλάνα τους χωρίς να παραβιάσουμε τις διεθνείς μας δεσμεύσεις για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Δέκα αεροπλάνα είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν αυτό το είδος όπλου», συνέχισε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι η Μόσχα έχει ήδη μεταφέρει στη Λευκορωσία έναν αριθμό τακτικών πυραυλικών συστημάτων Iskander που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων.

«Από την 3η Απριλίου αρχίζουμε να εκπαιδεύουμε τα πληρώματα. Και την 1η Ιουλίου θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή ειδικής αποθήκης για τα τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας», δήλωσε αναφέροντας ότι η Μόσχα δεν θα μεταβιβάσει τον έλεγχο των όπλων στο Μινσκ, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η απόφαση αυτή υποκινήθηκε από τη βούληση του Λονδίνου να στείλει πυρομαχικά που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία, όπως ανέφερε πρόσφατα Βρετανίδα αξιωματούχος.

Ο Πούτιν απείλησε να χρησιμοποιήσει αυτό το είδος οβίδας, εάν το Κίεβο παραλάβει τέτοιες οβίδες. «Η Ρωσία, φυσικά, έχει ό,τι χρειάζεται για να απαντήσει. Έχουμε, χωρίς υπερβολή, εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιες οβίδες. Δεν τις χρησιμοποιούμε επί του παρόντος», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v