Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Λαγκάρντ επιμένει να είναι «γεράκι», ποια trades συνιστούν αναλυτές

Περισσότερο αποφασισμένη να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων η ΕΚΤ. Η διαφορά φάσης, το ευρωπαϊκό ενεργειακό πρόβλημα και ποιες επενδύσεις προτείνονται.

Η Λαγκάρντ επιμένει να είναι «γεράκι», ποια trades συνιστούν αναλυτές

Η Κριστίν Λαγκάρντ εδραιώνει τα διαπιστευτήριά της ως το μεγαλύτερο γεράκι μεταξύ των ισχυρών κεντρικών τραπεζιτών παρά την τραπεζική κρίση, δίνοντας στις χρηματοπιστωτικές αγορές έναν λόγο να αγοράσουν το ευρώ και να πουλήσουν γερμανικά ομόλογα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η επαναφορά του πληθωρισμού της ευρωζώνης στον στόχο είναι «αδιαπραγμάτευτη». Λίγες ημέρες πριν αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell αποφάσισε μικρότερη άνοδο και είπε ότι οι ρυθμιστές επιτοκίων των ΗΠΑ εξέτασαν μια παύση, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας του διοικητή Andrew Bailey προχώρησε σε αύξηση 25 μονάδων βάσης και δήλωσε ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να επιβραδυνθεί «απότομα».

Η διευρυνόμενη απόκλιση στη νομισματική πολιτική βρίσκεται στο επίκεντρο δύο συναλλαγών που δείχνουν να προτιμούν οι επενδυτές νομισμάτων και ομολόγων, σημειώνει το Bloomberg.  Για τη Citigroup Inc., τη Societe Generale SA και την Deutsche Bank AG, η στόχευση της Λαγκάρντ σημαίνει ουράνιο άνεμο για το ευρώ που θα μπορούσε να ανέβει στα 1,10 δολάρια τους επόμενους μήνες. 

Εν τω μεταξύ, ο Kim Hutchinson, διαχειριστής χαρτοφυλακίου επιτοκίων στην JPMorgan Asset Management, «φοβάται» να διατηρήσει το γερμανικό δημόσιο χρέος σε σύγκριση με τα ομόλογα των ΗΠΑ. «Η ΕΚΤ μάλλον μας έδωσε το πιο επιθετικό μήνυμα μεταξύ των κεντρικών τραπεζών», είπε.

Τα επιτόκια των ευρωπαϊκών βραχυπρόθεσμων swaps πλησιάζουν τα αντίστοιχα των ΗΠΑ, μειώνοντας τη διαφορά σε μόλις 70 μονάδες βάσης νωρίτερα τον Μάρτιο. Αυτό το επίπεδο παρατηρήθηκε τελευταία φορά όταν το ευρώ ήταν πάνω από 1,21 δολάρια το 2021, είπαν οι αναλυτές στρατηγικής της SocGen.

Σίγουρα, η επιθετική στάση της ΕΚΤ είναι εν μέρει αντανάκλαση του γεγονότος ότι άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τέσσερις μήνες μετά τη Fed και έχει να αντιμετωπίσει ολόκληρο το βάρος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας.  «Αν μη τι άλλο, η δυναμική του πληθωρισμού είναι χειρότερη στη ζώνη του ευρώ», σχολιάζει αναλυτής. «Αν χρειάζεται ύφεση στις ΗΠΑ για να μειωθεί ο πληθωρισμός, γιατί όχι και στην Ευρώπη;»

Προς το παρόν, η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι είχε προβλεφθεί. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε, ενώ το τέλος των αρνητικών επιτοκίων προσελκύει κεφάλαια πίσω στην Ευρώπη, παρέχοντας μακροπρόθεσμη ώθηση για το νόμισμα.

Ο βασικός πληθωρισμός της ευρωζώνης, ο οποίος αφαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια, θα αυξηθεί σε νέο ρεκόρ 5,8%, από 5,6%, στα στοιχεία αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v