Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις τραπεζικές εκροές $300 δισ. στις ΗΠΑ

«Χρυσό» η Goldman Sachs, «αργυρό» η JPMorgan, συγκεντρώνουν ήδη 100 δισ. δολ. σε money market funds εν μέσω χρηματοπιστωτικής αναταραχής. Αύξηση 13% από τη μέρα που κατέρρευσε η Silicon Valley Bank.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις τραπεζικές εκροές $300 δισ. στις ΗΠΑ

Οι Goldman Sachs, JPMorgan και Fidelity Investments είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι από επενδυτές που διοχετεύουν μετρητά στα money market funds της αμερικανικής αγοράς τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς η κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και η συμφωνία διάσωσης για την Credit Suisse δημιούργησαν ανησυχίες για την ασφάλεια των καταθέσεων, μεταδίδουν οι Financial Times.

Περισσότερα από 273 δισ. δολάρια έχουν πλημμυρίσει μέχρι στιγμής τα αντίστοιχα funds τον Μάρτιο, ανάγοντάς τον στον μήνα με τις μεγαλύτερες εισροές από τα βάθη της κρίσης του Covid-19, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων EPFR.

Τα κεφάλαια της Goldman στις ΗΠΑ έχουν ενισχυθεί με σχεδόν 52 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 13% από τις 9 Μαρτίου, την προηγουμένη της εξαγοράς της Silicon Valley Bank από τις αμερικανικές αρχές. Τα κεφάλαια της JPMorgan καρπώθηκαν 46 δισ. δολάρια και η Fidelity κατέγραψε εισροές 37 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του iMoneyNet.

Tην πρώτη εξάδα συμπληρώνουν Charles Schwab, Federated Hermes και Vanguard, με εισροές ορισμένων δεκάδων δισ. δολαρίων.

Το μεγαλύτερο μέρος των ροών προέρχεται από θεσμικούς επενδυτές, χωρίς να λείπουν και οι μικροεπενδυτές. 

Τα money market funds διαθέτουν συνήθως περιουσιακά στοιχεία πολύ χαμηλού κινδύνου, που είναι εύκολο να αγοραστούν και να πουληθούν, συμπεριλαμβανομένου του βραχυπρόθεσμου χρέους της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οι διαθέσιμες αποδόσεις τους είναι πλέον οι καλύτερες των τελευταίων ετών, καθώς αυξάνονται με τα επιτόκια, τα οποία έχουν ανυψωθεί σε υψηλά 15 ετών από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα στην προσπάθειά της να περιορίσει τον πληθωρισμό. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο υπήρξαν μικρότερες καθαρές εισροές, θέτοντας τις προϋποθέσεις για το ισχυρότερο τρίμηνο από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ο ρυθμός των εισροών έχει επιταχυνθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ιδίως από τους μεγάλους καταθέτες που αναζητούν ασφαλή καταφύγια. Ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν να διασφαλίσουν όλες τις καταθέσεις στη SVB και την Signature Bank, οι οποίες κατέρρευσαν εν μιά νυκτί το ίδιο Σαββατοκύριακο, δεν έχουν εγγυηθεί όσες υπερβαίνουν τα 250.000 δολάρια σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η άνοδος των ροών αυτό τον μήνα ώθησε τα συνολικά υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία σ' αυτά τα funds σε ρεκόρ 5,1 τρισ. δολαρίων την Τετάρτη, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America.

Τα στοιχεία της Fed που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι την εβδομάδα έως τις 15 Μαρτίου οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν από 17,6 σε 17,5 τρισ. δολάρια και οι καταθέσεις σε μικρές τράπεζες μειώθηκαν από 5,6 σε 5,4 τρισ. δολάρια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v