Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Brexit συρρίκνωσε 4% τη βρετανική οικονομία

Το κοκτέιλ Brexit, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης καθηλώνει την παραγωγικότητα στη μόνη ανεπτυγμένη χώρα που δεν έχει ανακάμψει στα προ Covid επίπεδα, δηλώνει ο επικεφαλής του ανεξάρτητου φορέα OBR. «Και η επόμενη πενταετία δεν αναμένεται καλύτερη».

Το Brexit συρρίκνωσε 4% τη βρετανική οικονομία

Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία ισοδύναμο με την πανδημία, μειώνοντας την παραγωγή κατά περίπου 4%, δήλωσε στο BBC ο πρόεδρος του Γραφείου Προϋπολογισμού (OBR).

«Το σοκ για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αντίστοιχο άλλων σοκ που έχουμε δει από την πανδημία ή την ενεργειακή κρίση», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χιουζ, «με ίδιο αντίκτυπο σε ποσοστιαίες μονάδες σε πέντε ή δέκα χρόνια».

Η οικονομική ανάπτυξη έχει συγκρατηθεί επίσης από τη μείωση της παραγωγικότητας, τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και τις στάσιμες επενδύσεις, που συνδυαστικά περιορίζουν το βιοτικό επίπεδο, δήλωσε ο επικεφαλής του ανεξάρτητου φορέα που παρακολουθεί τις δημόσιες δαπάνες.

Η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ το 2016 και αποχώρησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2020. Το Brexit έχει καταστήσει πιο δύσκολο για ορισμένες εταιρείες να βρουν εργαζομένους, αλλά και για εγχώριους κατασκευαστές να πουλήσουν στην ΕΕ. Είναι, εξάλλου, η μόνη ανεπτυγμένη οικονομία που δεν έχει ανακάμψει στα προ Covid επίπεδα, γράφει το Bloomberg.

«Έχουμε δει τη μεγαλύτερη πίεση από ποτέ στο βιοτικό μας επίπεδο», δήλωσε ο Χιουζ. «Ενώ το πραγματικό εισόδημα θα ανακάμψει τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια, η πραγματική αγοραστική δύναμη δεν θα επανέλθει ούτε μετά από πέντε χρόνια στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την πανδημία».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v