Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FDIC: Πιστωτική γραμμή $70 δισ. στη First Citizens για την εξαγορά της SVB

Ασυνήθιστη και ευγενής χορηγία, με στόχο να στηρίξει τις καταθέσεις και να αποτρέψει τυχόν εκροές.

FDIC: Πιστωτική γραμμή $70 δισ. στη First Citizens για την εξαγορά της SVB

Η εξαγορά της SVB Financial Group από τη First Citizens BancShares συνοδεύτηκε από μια ασυνήθιστη πρόνοια: πιστωτική γραμμή 70 δισ. δολαρίων, «ευγενική προσφορά» της Federal Deposit Insurance Corp, γράφει το Bloomberg.

Η χρηματοδότηση προορίζεται να βοηθήσει τη First Citizens ώστε να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας που προκύπτουν τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς θα ενσωματώνει την SVB στις δραστηριότητές της, δήλωσε η τράπεζα που εδρεύει στο Raleigh της Βόρειας Καρολίνας.

«Δεν είναι ένας τυπικός όρος συμφωνίας για έναν αγοραστή σε τέτοιες συναλλαγές εξαγοράς μιας τράπεζας που έχει καταρρεύσει», δήλωσε ο Jerry Comizio, καθηγητής του American University και πρώην στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. «Υπογραμμίζει την επιθυμία του FDIC να επιλύσει αυτήν την κατάσταση, παρέχοντας πιθανή αντιστάθμιση ρευστότητας έναντι του υψηλού επιπέδου ανασφάλιστων καταθέσεων της SVB».

Η New York Community Bancorp δεν ανέφερε πιστωτική γραμμή της FDIC στο πλαίσιο αγοράς της Signature Bank, την οποία βοήθησε την περασμένη εβδομάδα, ενώ δεν είναι σαφές εάν κάποια άλλη τράπεζα έχει λάβει τέτοιους όρους σε προηγούμενες συναλλαγές διάσωσης τραπεζών. 

«Αυτή η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με το λιγότερο δυνατό κόστος», δήλωσε εκπρόσωπος της FDIC. «Αλλιώς θα έπρεπε να εκκαθαρίσουμε την τράπεζα, κάτι που θα ήταν πιο δαπανηρό από τη συμφωνία με την First Citizens».

Ο εκπρόσωπος δεν είπε εάν είχε προσφερθεί πιστωτική γραμμή σε προηγούμενη κατάσχεση τράπεζας.

Η First Citizens εκτινάχθηκε στο 52%, ύψος ρεκόρ εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, αφού ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για την απόκτηση της SVB. Αλλά το FDIC παίρνει ένα μέρος απ' αυτά τα κέρδη. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, έλαβε μετοχικά δικαιώματα στη First Citizens αξίας έως και 500 εκατ. δολαρίων.

Η πιστωτική γραμμή έχει διάρκεια πέντε χρόνια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v