Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυστικές δαπάνες $31 δισ. στον προϋπολογισμό Ρωσίας

Υπερδιπλάσιο το ποσό από ό,τι ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Εκτινάσσεται το έλλειμμα - πλησίασε σε μόλις δύο μήνες εκεί που ανέμεναν ότι θα φτάσει όλον τον χρόνο. Ο πόλεμος «τρώει» τον προϋπολογισμό.

Μυστικές δαπάνες $31 δισ. στον προϋπολογισμό Ρωσίας

Η Ρωσία κρατά το άνευ προηγουμένου ένα τρίτο των δημοσιονομικών της δαπανών μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ένα ξεκάθαρο μέτρο του τρόπου με τον οποίο ένας χρόνος πολέμου εναντίον της Ουκρανίας έχει επανασχεδιάσει τα δημόσια οικονομικά και τις οικονομικές προτεραιότητες.

Οι απόρρητες ή απροσδιόριστες δαπάνες έως τις 24 Μαρτίου έχουν αυξηθεί στα 2,4 τρισ. ρούβλια (31 δισ. δολάρια), όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών - πρόκειται για ποσό υπερδιπλάσιο από ό,τι ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics. Τα σχέδια για το 2023 προέβλεπαν το μυστικό μερίδιο του προϋπολογισμού σχεδόν στο ένα τέταρτο, δείχνουν οι υπολογισμοί του Bloomberg.

Η αύξηση των απόρρητων δαπανών δείχνει ότι αυτές που σχετίζονται με τον πόλεμο αυξάνονται, δήλωσε η Alexandra Suslina, ανεξάρτητη Ρωσίδα οικονομολόγος. «Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι το κόστος των νέων εδαφών συμπεριλαμβάνεται και εκεί», είπε, αναφερόμενη σε τμήματα της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας που προσαρτήθηκαν από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο Σεπτέμβριο και που οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ορκιστεί να ανακαταλάβουν.

Καθώς οι δαπάνες για τον στρατό της Ρωσίας ενισχύονται, η Αμυνα - μαζί με τη σχετική κατηγορία Εθνικής Ασφάλειας - είναι πλέον δεύτερη, μετά τα κοινωνικά προγράμματα της κυβέρνησης, ως ποσοστό των δαπανών. Οι δαπάνες για την «εθνική άμυνα» έφτασαν τα 531 δισ. ρούβλια στις 24 Μαρτίου, διπλάσιες από πέρυσι ενώ ακόμη 379 δισ. ρούβλια δαπανήθηκαν για την ασφάλεια και την επιβολή του νόμου.

Στα 2,58 τρισ. ρούβλια, το έλλειμμα μόλις τους δύο πρώτους μήνες πλησίασε το προγραμματισμένο επίπεδο για το σύνολο του έτους, το οποίο το υπουργείο Οικονομικών ανέμενε στα 2,93 τρισ. ρούβλια. Το Bloomberg Economics προβλέπει ότι ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός θα έχει έλλειμμα 3%-4% του ΑΕΠ φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v