Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eνρια: «Δηλητήριο» για τις τραπεζικές μετοχές η αγορά των CDS

Μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά των CDS ζήτησε ο πρόεδρος του SSM, Aντρέα Ένρια. Oι κίνδυνοι χειραγώγησης των τιμών των μετοχών και η απειλή του τραπεζικού πανικού. Η περίπτωση της Deutsche Bank.

Eνρια: «Δηλητήριο» για τις τραπεζικές μετοχές η αγορά των CDS

To «αδιαφανές» trading στην αγορά των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (CDS) πλήττει τις μετοχές των τραπεζών και μπορεί να προκαλέσει φυγή καταθέσεων, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Aντρέα Ένρια.

Ο Ένρια τάχθηκε υπέρ της διενέργειας ελέγχου στη λειτουργία της αγοράς των CDS, καθώς πριν από τη βουτιά της μετοχής της Credit Suisse και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών είχαν προηγηθεί έντονες διακυμάνσεις στις τιμές των CDS.

«Με λίγα εκατομμύρια μπορεί κανείς να μετακινήσει το spread των CDS μιας τράπεζας με ενεργητικό τρισεκατομμυρίων ευρώ και να μολύνει τις τιμές των μετοχών και ενδεχομένως και τις ροές των καταθέσεων» τόνισε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη. «Αυτό είναι κάτι που με προβλημάτισε αρκετά» πρόσθεσε σύμφωνα με τους Financial Times. 

Απαντώντας σε ερώτηση για την πτώση της τιμής της μετοχής της Deutsche Bank την Παρασκευή, ο Ένρια ανέφερε ότι η αγορά των CDS ήταν πολύ αδιαφανής και πολύ ρηχή και ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια με τη μεταφορά του trading σε κεντρικούς οίκους εκκαθάρισης. 

«Για παράδειγμα, αν είχαμε μια κεντρική εκκαθάριση όλων αυτών των αγορών, αντί να έχουμε όλες αυτές τις αδιαφανείς συναλλαγές που δεν πάνε πουθενά, όπου δεν ξέρεις ποιος κάνει τη συναλλαγή, πιστεύω ότι αυτό θα ήταν ήδη μεγάλη πρόοδος σε αυτή την αγορά» πρόσθεσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v