Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δέκατο ραντεβού των διαδηλωτών στη Γαλλία, επεισόδια σε πολλές πόλεις

Πολυπληθείς συγκεντρώσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης Μακρόν. Απεργίες, ταραχές, αστυνομική βία, αλλά και σχετικά μικρότερη συμμετοχή. Πρόταση της πρωθυπουργού Μπορν στα συνδικάτα για συνομιλίες.

Δέκατο ραντεβού των διαδηλωτών στη Γαλλία, επεισόδια σε πολλές πόλεις

Επεισόδια ξέσπασαν στο περιθώριο και των σημερινών ογκωδών διαδηλώσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στη Γαλλία, καθώς το κλίμα παραμένει τεταμένο και ο διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης Μακρόν και των συνδικάτων δείχνει αδιέξοδος.

Ωστόσο, φαίνεται πως οι συγκεντρώσεις δεν είναι τόσο πολυπληθείς όσο την προηγούμενη Πέμπτη, στο ένατο αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων και των φοιτητών. Στο Παρίσι, σύμφωνα με τη συνδικαλιστική συνομοσπονδία CGT, έδωσαν το «παρών» σήμερα 450.000 διαδηλωτές, ενώ και πάλι καταγγέλλεται ότι οι δυνάμεις καταστολής επενέβησαν με άγριες διαθέσεις, καθώς οι δρόμοι της πρωτεύουσας μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης.

Η αστυνομία, από την πλευρά της, κατεβάζει τον αριθμό σε 93.000 διαδηλωτές στην πρωτεύουσα και 740.000 σε όλη την επικράτεια (πάνω από 2 εκατ., σύμφωνα με τη CGT).

Nέα πανεθνική κινητοποίηση ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση εξήγγειλαν τα συνδικάτα για την Πέμπτη 6 Απριλίου, ενώ η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κάλεσε τη διασυνδικαλιστική για συνομιλίες, κίνηση ωστόσο που ερμηνεύεται ως τακτική διαίρει και βασίλευε.

Σε Παρίσι και Μασσαλία οι διαδηλωτές απέκλεισαν τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Ορισμένοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων ή ψήλωσαν κάγκελα περίφραξης από δημόσιους χώρους λίγο πριν από την άφιξη της διασυνδικαλιστικής πομπής στην Πλας ντε λα Νασιόν, το τέλος της διαδήλωσης.

Οι δυνάμεις της τάξης έριξαν δακρυγόνα για να «διαλύσουν το μπλοκ», ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού, η οποία έκανε λόγο για 55 συλλήψεις. Πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο σοβαρά τραυματίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ανακοίνωσε ότι η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων για τη σημερινή, δέκατη ημέρα διαδηλώσεων, θα είναι «πρωτοφανής», με 13.000 αστυνομικούς επί ποδός σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 5.500 στο Παρίσι.

Αποκλεισμοί, απεργίες, πικετοφορίες και διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και μέρες, δυσχεραίνοντας τον ανεφοδιασμό ορισμένων περιφερειών με καύσιμα. Πάνω από το 15% των βενζινάδικων αντιμετωπίζουν ελλείψεις, ιδίως στη νότια και δυτική Γαλλία, καθώς και στην περιοχή του Παρισιού. Σήμερα, σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται στην κυκλοφορία των τρένων. Η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν ορισμένες πτήσεις τους την Πέμπτη και την Παρασκευή, κυρίως από το αεροδρόμιο του Ορλί, λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ξέσπασαν στη Νάντη, όπου πυρπολήθηκαν ένα υποκατάστημα της BNP Paribas και ένα αυτοκίνητο, ενώ επίθεση δέχτηκε και το διοικητικό δικαστήριο.

Σημαντικές είναι οι καταστροφές στη Ρεν, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν τον περιφερειακό και έκαψαν ένα εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πυρκαγιά προκλήθηκε σε αποθήκη πετρελαιοειδών στην πόλη Φροντινιάν, μετά από παρέμβαση της αστυνομίας με χρήση δακρυγόνων κατά απεργών, ενώ αντίστοιχη επίθεση αστυνομικών με χημικά κατά μαθητών καταγγέλλεται στο Μπορντό.

 Ο Πύργος του Άιφελ παρέμεινε κλειστός λόγω της γενικής απεργίας, όπως και το Παλάτι των Βερσαλλιών και η Αψίδα του Θριάμβου. Η φοιτητική ένωση UNEF ανέφερε ότι έχει αποκλειστεί η είσοδος περίπου 20 πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένης της Σορβόνης.

Τα συνδικάτα επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξει παύση ή απόσυρση του νομοσχεδίου, που πλέον είναι σχεδόν νόμος, εφόσον δεν καταπέσει στο Συνταγματικό Συμβούλιο, ενώ ζητούν από τον Εμανουέλ Μακρόν να υπάρξει διαμεσολαβητής και να γίνουν διαβουλεύσεις ώστε να αναζητηθεί μέση οδός. Η κυβέρνηση το αρνήθηκε όμως, θεωρώντας ότι το θέμα ακολουθεί τη δημοκρατική οδό. 

Ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντουσό δήλωσε πως «δεν είναι δυνατόν να ανασταλεί ένας ψηφισμένος νόμος».

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στα χέρια του Συνταγματικού Συμβουλίου και μέχρι τις 20 Απριλίου θα γίνει γνωστό αν είναι νόμιμη ή όχι η εφαρμογή του.

Τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους του Παρισιού: Η απεργία αναστέλλεται 

Το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε ότι από αύριο Τετάρτη αναστέλλεται η απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών στο Παρίσι, καθώς και ο αποκλεισμός των αποτεφρωτήρων, δύο κινητοποιήσεις που έχουν προκαλέσει τη συσσώρευση τόνων σκουπιδιών στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας από την 6η Μαρτίου.

«Πρέπει να ξανασυζητήσουμε με τους παράγοντες στον τομέα απορριμμάτων και καθαριότητας της πόλης του Παρισιού, ώστε να επιστρέψουμε πιο δυνατοί στην απεργία, καθώς πλέον δεν έχουμε απεργούς», παραδέχθηκε σε δελτίο τύπου το συνδικάτο CGT-FTDNEEA στο οποίο μετέχουν οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των σκουπιδιών, εργάτες υπονόμων, οδηγοί απορριμματοφόρων της πρωτεύουσας. Σήμερα, 23η ημέρα της κινητοποίησης, η συλλογή από τους κάδους απορριμμάτων γινόταν με πολλά προβλήματα στο Παρίσι, με τον συνολικό όγκο των σκουπιδιών που παραμένουν στους δρόμους να είναι 7.000 τόνοι έναντι περισσότερων από 10.000 τόνων την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τη δημαρχία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ΕΡΤ, Liberation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v