Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καμπανάκι» BofA για νέα αναταραχή στην αγορά συναλλάγματος

Η σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών και η επιβράδυνση της ανάπτυξης μπορούν να «στραγγίσουν» τη ρευστότητα στην αγορά συναλλάγματος, προειδοποίησαν αναλυτές της BofA.

«Καμπανάκι» BofA για νέα αναταραχή στην αγορά συναλλάγματος

Η παγκόσμια αγορά συναλλάγματος είναι ευάλωτη σε μια κρίση ρευστότητας τη φετινή χρονιά, καθώς οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες σφίγγουν και η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, προειδοποίησε η Bank of America.

Μολονότι η αγορά βγήκε σχετικά αλώβητη από την τελευταία τραπεζική αναταραχή, η αναμενόμενη μεταβλητότητα στα μεγάλα ζεύγη νομισμάτων εκτινάχθηκε αυτό το μήνα καθώς οι ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ επιβάρυναν το δολάριο και οδήγησαν το γεν υψηλότερα.

Ωστόσο, η κίνηση δεν πλησίασε σε επίπεδα κρίσης, τόνισαν οι στρατηγοί αναλυτές ης BofA.

Η μεταβλητότητα παρέμεινε χαμηλότερη σε σύγκριση με τα τέλη του περασμένου έτους, όταν η άνοδος της ζήτησης για το αμερικανικό νόμισμα οδήγησε τη μηνιαία αναμενόμενη μεταβλητότητα στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2020.

Ενώ η στάση της Fed την περασμένη εβδομάδα ηρέμησε τις αγορές μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, υπάρχει κίνδυνος η μεταβλητότητα να αυξηθεί ξανά τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός, υποστήριξαν σε σημείωμα αναλυτές της BofA. 

«O καθυστερημένος αντίκτυπος από τη σύσφιξη των τραπεζικών πιστώσεων δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί πλήρως και ο οικονομικός κύκλος πιθανότατα εισέρχεται σε φάση συστολής», ανέφεραν.

Τα spreads μεταξύ των τιμών προσφοράς/ζήτησης για όλα τα κύρια νομίσματα διευρύνθηκαν αυτόν τον μήνα. Αυτό είχε περιορισμένο αντίκτυπο στις κινήσεις των τιμών, τόνισε η BofA, καθώς η μέτρησή της για τους όγκους των δικαιωμάτων αγοράς στα μέσα του μήνα ήταν πολύ κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν το δολάριο εκτινάχθηκε μετά τη δημοσίευση του μίνι προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed.

Ωστόσο, καθώς περισσότερες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ περιορίζουν τον δανεισμό προς τους καταναλωτές, η BofA αναμένει ότι οι πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν υψηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τη μεταβλητότητα.

Οι traders στοιχηματίζουν τώρα ότι η Fed μπορεί να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και θα μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.

«Αν ο πληθωρισμός αποδειχθεί υπερβολικά επίμονος, η ρευστότητα στην αγορά spot πιθανότατα θα δοκιμαστεί ξανά» εκτίμησαν οι αναλυτές της BofA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v