Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθηλωμένα τα μισά από τα F-35 των ΗΠΑ

Για μια απαράδεκτη κατάσταση μιλά ο υπεύθυνος του προγράμματος. Βλάβες, ελλείψεις ανταλλακτικών και καθυστερήσεις δημιουργούν πονοκέφαλο.

Καθηλωμένα τα μισά από τα F-35 των ΗΠΑ

Μόνο το ήμισυ περίπου του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-35 θεωρείται ικανό για αποστολές, ποσοστό πολύ κάτω από τον στόχο του 65%, μια κατάσταση που ο διαχειριστής προγράμματος χαρακτηρίζει «απαράδεκτη», μεταδίδει το Bloomberg.

Τον Φεβρουάριο, το μέσο ποσοστό των αεροσκαφών με ικανότητα αποστολής στον στόλο των ΗΠΑ που διαθέτει περισσότερα από 540 F-35 ήταν 53,1%, σύμφωνα με τον Αντιστράτηγο της Πολεμικής Αεροπορίας Michael Schmidt, διευθυντή του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πετάξουν τουλάχιστον μερικές από τις απαιτούμενες αποστολές τους, όπως μάχη, πτήσεις επίδειξης δύναμης, εκπαίδευση και δοκιμές.

Το ποσοστό των αεροπλάνων που μπορούν να πετάξουν όλες τις αποστολές τους -ο λεγόμενος ρυθμός ικανότητας πλήρους αποστολής- ήταν λιγότερο από 30%, είπε ο Schmidt.

«Αυτό είναι απαράδεκτο και η μεγιστοποίηση της ετοιμότητας είναι η κορυφαία προτεραιότητά μου», τόνισε. Στόχος του είναι να αυξήσει τα ποσοστά ετοιμότητας κατά τουλάχιστον 10% τους επόμενους 12 μήνες.

Δεν είναι σαφές εάν τα ποσοστά ετοιμότητας του περασμένου μήνα αντιπροσωπεύουν προσωρινή πτώση ή την αρχή μιας μακροπρόθεσμης τάσης. Η δήλωση του Schmidt δεν διευκρινίζει τους λόγους της πτώσης, αλλά προηγούμενες αναφορές μιλούσαν για έλλειψη ανταλλακτικών καθώς και για το ότι ανταλλακτικά και εξαρτήματα του κινητήρα χαλούν πιο συχνά από ό,τι αναμενόταν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v