Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρέναρε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, 7,8% τον Μάρτιο

Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκαν 7,8% τον Μάρτιο. Στα ύψη ο πληθωρισμός τροφίμων. Παραμένει μεγάλος πονοκέφαλος ο δομικός.

Φρέναρε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, 7,8% τον Μάρτιο

Ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε σημαντικά, κυρίως χάρη στην πτώση του κόστους φυσικού αερίου.

Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκαν 7,8% τον Μάρτιο σε σύγκριση με 9,3% τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία.

Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τη μέση εκτίμηση 7,5% σε δημοσκόπηση του Bloomberg, αλλά εξακολουθεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι αξιωματούχοι της οποίας αύξησαν τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο, για να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη άνοδο των τιμών στην εποχή του ευρώ.

Πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ωστόσο, ανησυχούν ότι ο δομικός πληθωρισμός -ο οποίος αφαιρεί ασταθή στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια- παραμένει υψηλός. Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός της Ισπανίας σχεδόν μειώθηκε στο μισό αυτόν τον μήνα στο 3,1%, ο δομικός περιορίστηκε πολύ λιγότερο και βρίσκεται στο 7,5%.

Ενώ η Γερμανία δεν παρέχει μέτρηση δομικού πληθωρισμού στην αρχική της έκθεση, η Bloomberg Economics εκτίμησε ότι επιταχύνθηκε στο 5,5% τον Μάρτιο από 5,4% τον Φεβρουάριο.

Συνολικά στοιχεία για την Ευρώπη θα παρουσιαστούν την Παρασκευή, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι ο βασικός δείκτης μέτρησης του πληθωρισμού θα επιβραδυνθεί στο 7,1% και ότι ο δομικός πληθωρισμός θα φτάσει στο ρεκόρ του 5,7%.

 

Σπάει κοντέρ ο πληθωρισμός τροφίμων στο 22,3%!

Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία στη Γερμανία σε ύψος ρεκόρ, παρά την αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ο πληθωρισμός φρέναρε στο 7,8% τον Μάρτιο σε σχέση με 9,3% τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στη Γερμανία εκτοξεύτηκε 22,3% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο. Πρόκειται για ένα ακόμα φρέσκο υψηλό από την εποχή που ξεκίνησε η στατιστική υπηρεσίας την καταγραφή των στοιχείων. Τον Φεβρουάριο είχε ανέβει στο 21,8%.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε μαζική απεργία στις μεταφορές που περέλυσε τη χώρα. Μεγάλα αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένης της Φρανκφούρτης, δεν θα λειτούργησαν . Τα υπεραστικά, περιφερειακά και τοπικά τρένα τράβηξαν χειρόφρενο επίσης.

Το προσωπικό σε αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομους, λεωφορεία και μετρό κατέβηκε σε απεργία ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς. 

Υψηλότερους μισθούς διεκδικούν και οι επαγγελματίες υγείας σε έξι από τις 16 πολιτείες της χώρας. Πιστεύουμε ότι οι εργοδότες θέλουν να καθυστερήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου «Marburger Bund». Οι νοσοκομειακοί γιατροί ξεκίνησαν σήμερα 24ωρη απεργία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v