Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυστηρότερους τραπεζικούς κανόνες προτείνει ο Λευκός Οίκος

Στο επίκεντρο των προτάσεων οι μεσαίου μεγέθους τράπεζες με ενεργητικό από 100 ώς $250 δισ. Σε ετήσια βάση τα stress tests. «Καμπανάκι» Γέλεν για το σκιώδες τραπεζικό σύστημα.

Αυστηρότερους τραπεζικούς κανόνες προτείνει ο Λευκός Οίκος

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση στις ρυθμιστικές αρχές να αυστηροποιήσουν τους κανόνες για τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες, μετά την τραπεζική κρίση που οδήγησε στην πτώχευση των SVB και Signature Bank. 

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Πέμπτη τις ομοσπονδιακές τραπεζικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, να θεσπίσουν μια σειρά αλλαγών για την επιβολή αυστηρότερων κανόνων.

Κανένα από τα μέτρα δεν απαιτεί έγκριση του Κογκρέσου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την επαναφορά μιας σειράς κανόνων για τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 100 και 250 δισ. δολαρίων – μια κατηγορία στην οποία ανήκε η πτωχευμένη Silicon Valley Bank – συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων ρευστότητας, των ενισχυμένων ασκήσεων αντοχής και των αποκαλούμενων «διαθηκών προθανάτιας εφαρμογής» (living wills) που δείχνουν πώς θα μπορούσαν να εξυγιανθούν τράπεζες τέτοιου μεγέθους.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Λευκός Οίκος ζήτησε επίσης:

*ετήσιες ασκήσεις αντοχής για τράπεζες αυτού του μεγέθους, αντί για κάθε δύο χρόνια

*συντόμευση του χρόνου εφαρμογής των ασκήσεων αντοχής όταν οι τράπεζες φτάσουν τα 100 δισ. δολάρια ενεργητικό

*ενίσχυση των εποπτικών εργαλείων για να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες μπορούν να αντέξουν την αύξηση των επιτοκίων

Ο Λευκός Οίκος στήριξε επίσης τις εκκλήσεις προς τις κοινοτικές τράπεζες να μην περάσουν στους πελάτες τους το κόστος αναπλήρωσης του Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως «σωσίβιο» για τις SVB και Signature Bank, τα οποία επίσης απέτυχαν.

Γέλεν: Αναγκαία η επανεξέταση των τραπεζικών κανόνων

H υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι κανόνες για την τραπεζική εποπτεία και ρύθμιση, στον απόηχο της πτώχευσης των Silicon Valley Bank και Signature Bank, για να διασφαλιστεί ότι ανταποκρίνονται στα τρέχοντα ρίσκα του τραπεζικού συστήματος.

Σε δηλώσεις που έκανε στην Εθνική Ένωση για την Οικονομία των Επιχειρήσεων, η Γέλεν ζήτησε επίσης πιο αυστηρή ρύθμιση του «σκιώδους» τραπεζικού τομέα.

Όπως ανέφερε, είναι «σημαντικό να εξετάσουμε αν τα τρέχοντα εποπτικά και ρυθμιστικά καθεστώτα μας είναι κατάλληλα για τα ρίσκα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες σήμερα. Πρέπει να δράσουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ρίσκα, αν χρειαστεί».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v