Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορά του Predator από την Intellexa εξετάζει η Ινδία!

Η χώρα σχεδιάζει να διαθέσει έως 120 εκατ. ευρώ για λογισμικό παρακολούθησης. Δεν της κάνει το «παλιό» Pegasus. Η κινητοποίηση των ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις.

Αγορά του Predator από την Intellexa εξετάζει η Ινδία!

Η Ινδία αναζητά να αποκτήσει νέο λογισμικό παρακολούθησης, που να έχει πιο «χαμηλό προφίλ» από το αμφιλεγόμενο σύστημα Pegasus, που περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, και κατασκευαστές τέτοιου λογισμικού ετοιμάζουν τις προσφορές τους, γράφουν οι Financial Times.

Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να διαθέσουν έως και 120 εκατομμύρια δολάρια. Περίπου δώδεκα σχήματα αναμένεται να συμμετάσχουν στη διαδικασία υποβολής προσφορών, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Η κίνηση της Ινδίας δείχνει πως η ζήτηση για αυτή την εξελιγμένη -και σε μεγάλο βαθμό μη ρυθμιζόμενη- τεχνολογία παραμένει ισχυρή παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει κατάχρηση των spyware, στοχεύοντας αντιφρονούντες και επικριτές.

Η Ινδία δεν αναγνώρισε ποτέ δημόσια ότι είναι πελάτης της NSO (κατασκευάστριας του Pegasus). Ωστόσο, το κακόβουλο λογισμικό της εταιρείας βρέθηκε στα τηλέφωνα δημοσιογράφων, αριστερών ακαδημαϊκών και ηγετών της αντιπολίτευσης σε όλη την Ινδία, πυροδοτώντας πολιτική κρίση

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Modi ανησυχούν περισσότερο για το «πρόβλημα δημοσίων σχέσεων» που προκαλείται από το γεγονός ότι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορούν να εντοπίζουν το Pegasus, καθώς και τις προειδοποιήσεις από Apple και WhatsApp προς αυτούς που έχουν στοχοποιηθεί, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Οι πηγές των Financial Τimes είπαν ότι αυτά τα ζητήματα έχουν ωθήσει την Ινδία να αναζητήσει αλλού συμβόλαια spyware, τα οποία υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν από περίπου 16 εκατομμύρια δολάρια και θα αυξηθούν σε έως και 120 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια.

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με στόχο τους κατασκευαστές που συνδέονται με λογισμικά παρακολούθησης και κατάχρησή τους σε άλλες χώρες. Ο στόχος είναι να τους πετάξουν έξω από τις ΗΠΑ, την πιο προσοδοφόρα αγορά επιτήρησης στον κόσμο.

«Τα δολάρια των φορολογουμένων των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να υποστηρίζουν εταιρείες που είναι πρόθυμες να πουλήσουν τα προϊόντα τους για να υποκινήσουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο Μπάιντεν την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι εμπορικό λογισμικό κατασκοπείας είχε χρησιμοποιηθεί για «στόχευση αντιφρονούντων, ακτιβιστών και δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών».

Όσοι γνωρίζουν τις ινδικές διαβουλεύσεις είπαν ότι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο της Intellexa με έδρα την Ελλάδα, η οποία έχει χρησιμοποιήσει βετεράνους του ισραηλινού στρατού για τη δημιουργία του spyware που ονομάζεται Predator.

Οπως θυμίζουν οι Financial Times, το κακόβουλο λογισμικό Predator βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα. Σύμφωνα δε με το Citizen Lab και το Facebook, το Predator λειτουργεί ήδη σε χώρες με ιστορικό παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Μαδαγασκάρη και το Ομάν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v