Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΟΥ: Τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για την ευλογιά των πιθήκων

Σχεδόν 90% λιγότερα κρούσματα τους τελευταίους τρεις μήνες. «Αν και έληξε ο μέγιστος συναγερμός για ευλογιά πιθήκων και Covid-19, η απειλή αναζωπύρωσης παραμένει. Και οι δύο ιοί συνεχίζουν να σκοτώνουν».

ΠΟΥ: Τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για την ευλογιά των πιθήκων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τερματίζει την παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων, επιβεβαιωμένα κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν σε περισσότερες από εκατό χώρες.

Σε σχέση με την εν λόγω ιογενή ασθένεια, ο Οργανισμός κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνώς τον Ιούλιο του 2022 και επέκτεινε το μέτρο τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κήρυξε το τέλος του μέτρου έκτακτης ανάγκης για την ασθένεια, με βάση σύσταση της αρμόδιας επιτροπής του Οργανισμού, η οποία συνεδρίασε χθες Τετάρτη.

Η κίνηση δείχνει ότι η κρίση που προκλήθηκε από την ευλογιά των πιθήκων (mpox), που εξαπλώνεται μέσω της άμεσης επαφής με σωματικά υγρά και προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και δερματικές βλάβες γεμάτες πύον, έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Σχεδόν 90% λιγότερα κρούσματα της mpox καταγράφηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες, σε σύγκριση με τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί στην ίδια διάρκεια πριν από το χρονικό διάστημα αυτό, τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Περισσότερα από 87.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως από τις αρχές του 2022 έως τις 8 Μαΐου 2023, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ.

Μετά από τρία χρόνια και τρεις μήνες πανδημίας που συνδέθηκε με τον ιό Sars-CoV2, ο ΠΟΥ στις 5 Μαΐου ήρε επίσης το ύψιστο επίπεδο υγειονομικού συναγερμού που είχε σημάνει για τον νέο κορωνοϊό, κηρύσσοντας τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

«Ενώ οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων και την Covid-19 έληξαν, η απειλή αναζωπύρωσης κυμάτων και για τους δύο ιούς παραμένει. Και οι δύο ιοί συνεχίζουν να κυκλοφορούν και αμφότεροι συνεχίζουν να σκοτώνουν», είπε ο Τέντρος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v