Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαχαίρι σε 11.000 θέσεις εργασίας από τη Vodafone

Ο όμιλος «πρέπει να αλλάξει», σημείωσε η νέα επικεφαλής, καθώς προβλέπει μικρή ή καθόλου αύξηση στα κέρδη για το νέο οικονομικό έτος. Οι περικοπές θα γίνουν μέσα σε τρία χρόνια. Δεν επηρεάζεται η Ελλάδα.

Μαχαίρι σε 11.000 θέσεις εργασίας από τη Vodafone

Η νέα επικεφαλής της Vodafone, Margherita Della Valle, δήλωσε ότι θα κόψει 11.000 θέσεις εργασίας σε τρία χρόνια για να απλοποιήσει τον όμιλο τηλεπικοινωνιών.

Οπως μεταδίδει το Reuters, πρόσθεσε ότι ο όμιλος «πρέπει να αλλάξει», καθώς προβλέπει μικρή ή καθόλου αύξηση στα κέρδη για το νέο οικονομικό έτος. Απώλειες 5,6% καταγράφει η μετοχή της.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη αγορά της, παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις, είπε, γεγονός που σε συνδυασμό με το υψηλότερο ενεργειακό κόστος θα οδηγήσει σε μείωση 1,3% των βασικών κερδών του ομίλου, στα 14,7 δισ. ευρώ για το έτος έως το τέλος Μαρτίου, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της αγοράς.

Η ανάπτυξη στην Αφρική και οι υψηλότερες πωλήσεις συσκευών, ωστόσο, της επέτρεψαν να επιτύχει αύξηση εσόδων κατά 0,3%, στα 45,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η απόδοσή μας δεν ήταν αρκετά καλή», δήλωσε η Della Valle, η οποία ανέλαβε τον περασμένο μήνα.

Η Vodafone έχει πρόσφατα περικόψει θέσεις εργασίας σε πολλές από τις μεγάλες αγορές της, 1.000 στην Ιταλία νωρίτερα φέτος ενώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ, προσπαθεί κόψει περίπου 1.300 στη Γερμανία.

Σχετικά με την προτεινόμενη σύνδεση των βρετανικών δραστηριοτήτων της με την Hutchison's Three UK, η Vodafone είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει βεβαιότητα ότι οποιαδήποτε συναλλαγή θα συμφωνηθεί τελικά. Δεν σχολίασε περαιτέρω τις συνομιλίες.

Η Ελλάδα

Πηγές του ομίλου επισημαίνουν ότι η ελληνική θυγατρική καταγράφει πολύ καλές επιδόσεις και μάλιστα σε πολλούς τομείς αποτελεί φωτεινό παράδειγμα μέσα στον όμιλο. Ενδεικτικά, το τελευταίο τρίμηνο του έτους η Ελλάδα κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης εσόδων από υπηρεσίες, της τάξης του 4%. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από υπηρεσίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν με όχημα τα υψηλότερα έσοδα από τις υπηρεσίες roaming, την προσθήκη 138.000 πελατών με συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας (το τελευταίο έτος), την θετική ανάπτυξη στους εταιρικούς πελάτες σταθερής τηλεφωνίας, η οποία υποστηρίχτηκε και από τις νίκες του τμήματος Δημοσίου Τομέα στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το βασικό μήνυμα που έρχεται από τη νέα CEO του ομίλου και η πρόθεση σε επίπεδο Ομίλου να πραγματοποιηθεί μια νέα αρχή, με φρέσκιες ιδέες και στρατηγικές που θα επιτρέψουν στην εταιρία να επανέλθει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης. Αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Αυτή η νέα αρχή εμπεριέχει και την πολύ θετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η λήψη αποφάσεων και ο καθορισμός των εμπορικών στρατηγικών και προϊόντων να υλοποιείται εκεί που είναι πιο εύλογο, δηλαδή στις ίδιες τις αγορές και όχι κεντρικοποιημένα στον όμιλο. Αυτό εξηγεί και τις αλλαγές και μειώσεις προσωπικού σε επίπεδο ομίλου εφόσον δεν χρειάζονται ομιλικές δομές για αποφάσεις που θα καθορίζονται σε κάθε χώρα. Επίσης, μια νέα αρχή, για κάποιες μεγάλες αγορές, υποδηλώνει την μεταβολή στρατηγικών ή ενοποίηση δομών που έχουν προέλθει από εξαγορές ή συγχωνεύσεις, και αυτό εξηγεί και τις αλλαγές και μειώσεις σε αυτές τις χώρες.

Είναι απολύτως σαφές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως η Ελλάδα δεν είναι μια από αυτές τις αγορές που θα επηρεαστούν. Οι αλλαγές που ανακοίνωσε η Group CEO και δη οι μειώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, σε βάθος τριετίας, δεν αφορούν την Ελλάδα, η οποία όπως είπαμε, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα, ενώ σε επίπεδο ανθρώπων προσθέτει διαρκώς νέους εργαζομένους και ειδικότητες σε τομείς αιχμής, όπως είναι τα δίκτυα και το ΙΤ, όπου ήδη προβλέπονται άλλες τουλάχιστον 50 νέες θέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v