Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IEA: Αλμα στις ρωσικές εξαγωγές παρά τις κυρώσεις

Παρά την πτώση τιμών ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η ανάκαμψη της Κίνας είναι το «κλειδί» της ζήτησης. Αλμα στις ρωσικές εξαγωγές παρά τις κυρώσεις. Ρεκόρ από την αρχή του πολέμου.

IEA: Αλμα στις ρωσικές εξαγωγές παρά τις κυρώσεις

Η πτωτική τάση των τιμών του πετρελαίου επί εβδομάδες λόγω των ανησυχιών για πιθανή ύφεση συγκρούονται με τις προοπτικές για ισχυρή ζήτηση αργότερα μέσα στο έτος, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

«Οι τιμές πιέστηκαν χαμηλότερα από την υποχώρηση της βιομηχανικής δραστηριότητας και τα υψηλότερα επιτόκια, οδηγώντας σε σενάρια ύφεσης», αναφέρει ο ΙΕΑ. «Η ζήτηση αναμένεται να επισκιάσει την προσφορά κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd)».

Ο IEA αύξησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 200.000 bpd στα 102 εκατομμύρια bpd, σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη της Κίνας μετά την άρση των περιορισμών της Covid-19 έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, με τη ζήτηση να φτάνει τα 16 εκατομμύρια bpd τον Μάρτιο.

Ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο πρόκειται να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης το 2023, αντισταθμίζοντας, μαζί με την Ινδία και τη Μέση Ανατολή, την υποτονική ζήτηση στις ανεπτυγμένες χώρες.

Οι ΗΠΑ και η Βραζιλία θα οδηγήσουν σε μέτρια αύξηση της προσφοράς πετρελαίου κατά 1,2 εκατομμύρια bpd για το έτος, καθώς οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ που συμφωνήθηκαν τον Απρίλιο σημαίνουν ότι οι όγκοι από την ομάδα παραγωγών θα μειωθούν κατά 850.000 bpd από τότε έως τον Δεκέμβριο, ανέφερε ο IEA. 

Αλμα στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου παρά τις κυρώσεις

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έφθασαν τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδό τους από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία παρά τις βαριές δυτικές κυρώσεις, καθώς ανήλθαν σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε  ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ, IEA).

Ο διεθνής οργανισμός, που έχει την έδρα του στο Παρίσι, αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή του πως οι ρωσικές εξαγωγές έφθασαν τον περασμένο μήνα τα 8,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, καθώς η χώρα δεν πραγματοποίησε την απειλή της να μειώσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως.

  • «Η Ρωσία μπορεί να αυξήσει τον όγκο παραγωγής της για να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων», παρατήρησε ο ΔΟΕ.

Παρά τις διεθνείς κυρώσεις με στόχο το πετρέλαιό της, η Ρωσία έχει καταφέρει να ανακατευθύνει τις εξαγωγές των υδρογονανθράκων της προς άλλες χώρες (Κίνα, Ινδία, Τουρκία...), όμως η Μόσχα «μοιάζει να δυσκολεύεται λίγο να βρει αγοραστές για το αργό της και τα πετρελαϊκά προϊόντα της», αναφέρεται επίσης στην έκθεση.

«Τον Απρίλιο, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έφθασαν στο υψηλότερο σημείο τους μετά την εισβολή, στα 8,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα» (συνυπολογίζοντας τα προϊόντα διύλισης), γράφει ο ΔΟΕ, ποσότητα που αντιπροσωπεύει αύξηση εσόδων «κατά 1,7 δισ. δολάρια», στα 15 δισ. δολάρια.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, IEA

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v