Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφορά μετοχών ρεκόρ σχεδιάζει η Saudi Aramco

Θα ανέλθει σε ύψος πολλών δισ., με σκοπό να δώσει ώθηση στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του Ριάντ και στο εγχείρημα για διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας. Ακόμη και μια προσφορά 1% θα συγκέντρωνε πάνω από 20 δισ. δολάρια.

Προσφορά μετοχών ρεκόρ σχεδιάζει η Saudi Aramco

Νέα δημόσια προσφορά μετοχών της Aramco, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιάζει η Σαουδική Αραβία, αγγίζοντας μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις μετοχών στον κόσμο τα τελευταία χρόνια, όπως ανέφεραν πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Το βασίλειο διαβουλεύεται με σειρά συμβούλων διερευνώντας τη σκοπιμότητα μιας νέας προσφοράς στο χρηματιστήριο του Ριάντ, σύμφωνα με τις πηγές. Η απόφαση αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες, ωστόσο δεν έχει οριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, de facto κυβερνήτης της Σαουδικής Αραβίας, έχει δηλώσει ήδη από τον Ιανουάριο του 2021 ότι η κυβέρνηση θα πουλήσει περισσότερες μετοχές του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα στο μέλλον και τα έσοδα θα μεταφερθούν στο κρατικό επενδυτικό ταμείο. 

Ακόμη και μια προσφορά 1% θα συγκέντρωνε περισσότερα από 20 δισ. δολάρια για τη χώρα, που ξεκινά το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιό της για διαφοροποίηση της εγχώριας οικονομίας. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέχει άμεσα περίπου το 90% της Aramco, ενώ ένα επιπλέον 8% κατέχεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο.

Οι μετοχές της Aramco υποχώρησαν έως και 4,7% την Τρίτη, δίνοντας χρηματιστηριακή αξία 2,1 τρισ. δολαρίων στη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία του κόσμου. Οι μετοχές της ξεπέρασαν φέτος δυτικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς, όπως η Exxon Mobil.

Παράλληλα, η Aramco έχει δεχτεί πιέσεις από τους μετόχους να καταβάλει μεγαλύτερα μερίσματα και να βελτιώσει την ελκυστικότητά της σε σχέση με ανταγωνιστές όπως η BP και η Shell, οι οποίες πληρώνουν δισεκατομμύρια σε μερίσματα και εξαγορές.

Οι πρόσθετες αποδόσεις ενδέχεται να ενισχύσουν τις πληρωμές των μετόχων της Aramco, που είναι ήδη οι μεγαλύτερες στον κόσμο, φτάνοντας τα 20 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών. Αυτό θα μπορούσε, αντίστοιχα, να προσελκύσει νέους διεθνείς επενδυτές.

Η Aramco συγκέντρωσε σχεδόν 30 δισ. δολάρια από την αρχική δημόσια προσφορά της το 2019, που ήταν και η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ, παρότι στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε εγχώριους επενδυτές.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει απότομα από τα μέσα του περασμένου έτους, μετά την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας και την αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου τον Απρίλιο, μαζί με άλλα μέλη της συμμαχίας OPEC+, σε μια κίνηση που το Ριάντ περιέγραψε ως «προληπτικό μέτρο που αποσκοπεί στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v