Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Η απεργία των σεναριογράφων κοστίζει $30 εκατ. την ημέρα

Η Ένωση Σεναριογράφων που αντιπροσωπεύει 11.500 άτομα της τηλεόρασης και του κινηματογράφου διαπραγματεύονται νέα σύμβαση εργασίας με τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ. Το πλήγμα για την οικονομία της Καλιφόρνιας και οι εταιρείες με κέρδη δισεκατομμυρίων.

ΗΠΑ: Η απεργία των σεναριογράφων κοστίζει $30 εκατ. την ημέρα

Η Ένωση Σεναριογράφων Αμερικής (Writers Guild of America) είναι σε απεργία για τρίτη εβδομάδα. Σύμφωνα με το Deadline, η διαπραγματευτική επιτροπή του Σωματείου των σεναριογράφων του κινηματογράφου και της τηλεόρασης απέστειλε στα μέλη του επιστολή με τίτλο «Το κόστος της διευθέτησης».

Στην επιστολή υποστηρίζεται ότι τα στούντιο είναι αντιμέτωπα με διακοπή των παραγωγών τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες και παρατίθενται στοιχεία για το πόσο κοστίζει η απεργία στην κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία.

Το Σωματείο εκτιμά ότι οι προτάσεις που έχει καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα κοστίσουν στη βιομηχανία συλλογικά 429 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, περίπου 343 εκατομμύρια δολάρια από τα οποία αποδίδονται σε οκτώ από τους μεγαλύτερους εργοδότες.

«Αυτές οι εταιρείες έχουν αποκομίσει δισεκατομμύρια κέρδη από το έργο των σεναριογράφων και λένε στους επενδυτές τους κάθε τρίμηνο τη σημασία του περιεχομένου με σενάριο», αναφέρει η επιστολή που υπογράφεται από τους Ντέιβιντ Γκούντμαν, Κρις Κέισερ και Έλεν Στούτζμαν κ.ά.

Η επιστολή εστάλη μία ημέρα αφότου η αντιπρόεδρος του WGA στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, Λίζα Τακέουτσι Κούλεν, σε μήνυμά της προς τα μέλη του Σωματείου ανέφερε λανθασμένα: «Με βάση προηγούμενες εκτιμήσεις, η απεργία μπορεί να κοστίζει περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, λόγω των παραγωγών που έχουν διακοπεί στα στούντιο».

Ωστόσο αναφορές διαψεύδουν τον ισχυρισμό και αναφέρουν ότι η απεργία στην πραγματικότητα κοστίζει στην οικονομία της Καλιφόρνια 30 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, όχι στα στούντιο.

Κάθε τρία χρόνια, τα τμήματα της Ένωσης Σεναριογράφων σε ανατολική και δυτική ακτή που αντιπροσωπεύουν 11.500 σεναριογράφους της τηλεόρασης και του κινηματογράφου διαπραγματεύονται νέο συμβόλαιο με τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ.

Υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των όρων που έχουν θέσει οι σεναριογράφοι και εκείνων που είναι πρόθυμα να προσφέρουν τα στούντιο. Οι εταιρείες του Χόλιγουντ είπαν ότι η πρότασή τους περιελάμβανε «γενναιόδωρες αυξήσεις των αμοιβών των σεναριογράφων». Η Ένωση Σεναριογράφων κατηγορεί τα στούντιο ότι τήρησαν «αμετακίνητη στάση» στις διαπραγματεύσεις και «αθέτησαν τη δέσμευση για αποτροπή περαιτέρω υποτίμησης του επαγγέλματος του σεναριογράφου».

Οι σεναριογράφοι διεκδικούν καλύτερες αμοιβές και ένα είδος πνευματικών δικαιωμάτων για τις επαναληπτικές και άλλες προβολές, που, όπως λένε, είναι μια κρίσιμη πηγή εισοδήματος για τα μέλη του Σωματείου που πλήττονται από τις υπηρεσίες streaming.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v