Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Πόσο έπεσαν και πόσο θα πέσουν οι αγορές σπιτιών λόγω επιτοκίων

Χτύπημα στη στέγαση από το υψηλό κόστος δανεισμού, σημειώνει η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης. Μεγαλύτερος ο αντίκτυπος στο μέλλον. Θα είναι ωστόσο πιο μικρός από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΕΚΤ: Πόσο έπεσαν και πόσο θα πέσουν οι αγορές σπιτιών λόγω επιτοκίων

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήδη επιβαρύνουν τις επενδύσεις σε στεγαστικά ακίνητα σε ολόκληρη την ευρωζώνη και ο αντίκτυπος είναι πιθανό να αυξηθεί, αν και θα είναι μικρότερος από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε η ΕΚΤ σε μελέτη την Τετάρτη.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 375 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων είναι πιθανές, δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού και του κινδύνου ο πληθωρισμός να παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Επιπλέον, το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ φαίνεται να υποχωρεί μόνο στο 2%, υποδηλώνοντας ότι οι 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από τις πρόσφατες αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι μόνιμες, επιφέροντας επιβράδυνση στις δαπάνες στέγασης.

«Ένα προσωρινό σοκ στη νομισματική πολιτική που αυξάνει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, ως προς τον αντίκτυπο, οδηγεί, ανεξαρτήτως των υπολοίπων, σε μείωση των επενδύσεων σε στεγαστικά ακίνητα στην ευρωζώνη κατά περίπου 5% μετά από περίπου τρία χρόνια», ανέφερε η ΕΚΤ. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, ένα παρόμοιο επιτόκιο θα μείωνε τις επενδύσεις σε στέγαση κατά περίπου 8% μετά από περίπου τρία χρόνια, δήλωσε η ΕΚΤ, σημειώνοντας μεγάλες διαφορές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς στέγης και στεγαστικών δανείων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η ΕΚΤ πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις σε στεγαστικά ακίνητα στην ευρωζώνη άρχισαν να μειώνονται το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους και υποχώρησαν σωρευτικά κατά 4% μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, η πτώση στις ΗΠΑ ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και οι επενδύσεις σε κατοικίες μειώθηκαν κατά περίπου 21%.

Η ΕΚΤ προέβλεψε νωρίτερα μια «παρατεταμένη και ουσιαστική» μείωση των επενδύσεων σε στεγαστικά ακίνητα στην ευρωζώνη το 2023 και το 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v