Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Snapshot στις τιμές για σπίτια: Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Οι τιμές κατοικιών στη Βιέννη σημείωσαν πτώση 12,2% από το υψηλό που είχαν πριν από ένα χρόνο, στις 7.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, κατά μέσο όρο. Αναλυτικός πίνακας με την πορεία των τιμών στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Snapshot στις τιμές για σπίτια: Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Η Βιέννη έγινε η πιο αδύναμη αγορά κατοικίας ανάμεσα στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σημειώνοντας διψήφια πτώση στις τιμές και ξεπερνώντας ακόμη και τη σκληρά χτυπημένη Στοκχόλμη, σύμφωνα με το Bloomberg City Tracker.

Οι τιμές κατοικιών στην αυστριακή πρωτεύουσα σημείωσαν πτώση 12,2% από το υψηλό που είχαν πριν από ένα χρόνο, ενώ στη Στοκχόλμη υποχώρησαν 6,4%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αντίθετα, σε  Μαδρίτη, Μιλάνο και Ζυρίχη παρουσίασαν άνοδο.

Στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπου η αγορά ενοικίων προσφέρει μια εναλλακτική λύση στην ιδιοκτησία, οι αυστηρότεροι κανόνες για τα στεγαστικά δάνεια επιδεινώνουν την ύφεση, μειώνοντας τις τιμές προσφοράς τον Μάιο σε 7.084 ευρώ κατά μέσο όρο ανά τετραγωνικό μέτρο. Αναμένονται περαιτέρω μειώσεις.

Οι αγορές κατοικιών βρίσκονται σε αποκλίνουσες τροχιές σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων πλήττει σκληρά ορισμένες περιοχές, ενώ η έλλειψη προσφοράς και ζητήματα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση υποστηρίζουν άλλες.

Η πανδημία Covid-19 έχει επίσης επηρεάσει τις τιμές των κατοικιών καθώς τα lockdown ενθάρρυναν τους ανθρώπους να μετακομίσουν σε μεγαλύτερα σπίτια. Επίσης, ορισμένες κυβερνήσεις εφάρμοσαν κίνητρα αγοράς για να στηρίξουν τις οικονομίες.

Για να καταγράψει τις τελευταίες τάσεις, το Bloomberg πήρε στοιχεία από μια σειρά παρόχων για να συγκεντρώσει τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο για κατοικίες σε εννέα βασικές μητροπολιτικές περιοχές. Τα επίπεδα στη Βιέννη, για παράδειγμα, προέρχονται από έναν μέσο όρο τιμών καταχώρισης στις 23 συνοικίες της αυστριακής πόλης από το Immopreise.at.

Αυτή είναι η πρώτη δόση του City Tracker και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Η κάλυψη πρόκειται επίσης να επεκταθεί για να παρέχει βαθύτερη εικόνα του κλάδου.

Οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο και πώς κινούνται σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες:

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v