Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία: Από γυαλιά ηλίου μέχρι χρυσό και αυτοκίνητα

Στη λίστα περιλαμβάνεται ό,τι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς. Από χρυσωρυχεία, ναυπηγεία και τρακτέρ, έως μασέλες και ακουστικά βαρηκοΐας...

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία: Από γυαλιά ηλίου μέχρι χρυσό και αυτοκίνητα

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν απαγόρευσε την εξαγωγή σειράς καταναλωτικών προϊόντων στη Ρωσία και πρόσθεσε 71 εταιρείες στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου, την ίδια ώρα που και η G7 ανακοίνωνε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Οι απαγορεύσεις αφορούν συσκευές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του ρωσικού στρατού, ακόμη και είδη καθημερινής χρήσης, όπως στεγνωτήρια ρούχων, εκχιονιστικά μηχανήματα και μηχανές για άρμεγμα. Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι τα αντικείμενα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, για να στηρίξουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Δεν μπορείτε πλέον να στείλετε ούτε φακούς επαφής ή γυαλιά ηλίου», είπε ο δικηγόρος Κέβιν Γουλφ, πρώην στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου, αφού εξέτασε τους νέους κανόνες. «Θα ήταν απλούστερο να περιγραφούν τα αντικείμενα για τα οποία επιτρέπεται η εξαγωγή στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Στη «μαύρη λίστα» μπήκαν άλλες 69 ρωσικές εταιρείες, μία από την Αρμενία και μία από το Κιργιστάν. Μεταξύ αυτών είναι εταιρείες που ασχολούνται με τις επισκευές αεροσκαφών, ναυπηγεία και εργοστάσια κατασκευής εξαρτημάτων για τρακτέρ και αυτοκίνητα.

Ο Νταγκ Τζάκομπσον, δικηγόρος ειδικευμένος στο εμπορικό δίκαιο, σημείωσε ότι κάποια από τα αντικείμενα για τα οποία απαγορεύεται η εξαγωγή είναι αμφιλεγόμενα. «Απαιτείται πλέον άδεια για την εξαγωγή αντικειμένων όπως είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας, οι μασέλες, οι τεχνητές αρθρώσεις».

Ο Μάθιου Άξελροντ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου, τόνισε ότι προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να επιβάλει ελέγχους στα αντικείμενα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων της Ρωσίας, όπως πυραύλων και drones. Όταν μια εταιρεία διαπιστωθεί ότι παρακάμπτει το εμπάργκο, «θα χρησιμοποιούμε κάθε δυνατότητά μας (…) για να την κλείσουμε», πρόσθεσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στο στόχαστρο τα μεγαλύτερα ρωσικά χρυσωρυχεία

Κυρώσεις επέβαλαν οι ΗΠΑ και σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα χρυσωρυχεία της Ρωσίας, στο πλαίσιο του νέου γύρου κατασταλτικών μέτρων που στρέφονται ενάντια στον μεταλλευτικό και εξορυκτικό τομέα.

Στοχοποιήθηκαν η Polyus, το Νο. 1 χρυσωρυχείο της χώρας, και η Polymetal, η ρωσική μονάδα της Polymetal International, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών. Οι κάτοχοι μετοχών και χρέους της Polyus, όπως και οι αντισυμβαλλόμενοι της εταιρείας, έχουν προθεσμία έως τις 17 Αυγούστου για να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να περατώσουν τις δραστηριότητές τους.

Ο χρυσός από τη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό στον κόσμο, έγινε ταμπού μετά την εισβολή στην Ουκρανία και οι εισαγωγές μπλοκαρίστηκαν από την G7 και την ΕΕ το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό ανάγκασε τους Ρώσους να ανακατευθύνουν τις προμήθειες σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Χονγκ Κονγκ και η Τουρκία, όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί. Οι κυρώσεις κατά των εταιρειών είναι πιθανό να αποτρέψουν ορισμένους πελάτες σε αυτές τις χώρες.

Οι κυρώσεις επεκτάθηκαν επίσης στις μεγάλες μονάδες της Polyus, τον διευθύνοντα σύμβουλο Αλεξέι Βοστόκοφ, ορισμένα κορυφαία στελέχη και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Πάβελ Γκρατσόφ.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Βρετανία και η Αυστραλία έγιναν οι πρώτες χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στην Polyus.

Η εταιρεία ελεγχόταν επί μακρόν από την οικογένεια του υπό κυρώσεις δισεκατομμυριούχου Σουλεϊμάν Κερίμοφ. Λίγους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Σαΐντ Κερίμοφ, γιος του δισεκατομμυριούχου και επίσης υπό κυρώσεις πια, έδωσε το 46,35% του μεριδίου του στο Ταμείο για την Υποστήριξη των Ισλαμικών Ιδρυμάτων στη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ, τέλος, επέβαλαν κυρώσεις και στον Σεργκέι Μαλουσόφ, οικονομικό διευθυντή της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας εξόρυξης MMC Norilsk Nickel.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v