Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό δύο ετών πλησιάζει το φυσικό αέριο

Υποχώρησε έως και 4,2%, πέφτοντας για λίγο προσωρινά κάτω από τα 29 ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου 2021. Αδύναμη η ζήτηση από τις βιομηχανίες, άφθονες οι προμήθειες.

Χαμηλό δύο ετών πλησιάζει το φυσικό αέριο

Χαμηλό δύο ετών πλησιάζει το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, καθώς η ασθενής βιομηχανική ζήτηση και οι άφθονες προμήθειες επιβαρύνουν τις τιμές, με την Goldman Sachs να βλέπει την πιθανότητα να πιάσει «πάτωμα» στα μέσα της δεκάδας των 20 ευρώ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 4,2% τη Δευτέρα, πέφτοντας για λίγο προσωρινά κάτω από τα 29 ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου 2021. Την Παρασκευή, το συμβόλαιο σημείωσε την έβδομη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση του, το μεγαλύτερο τέτοιο σερί σε έξι χρόνια. Αυτή την ώρα, με πτώση 2,8% βρίσκονται στα 29,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο ήπιος καιρός και η σταθερή ροή υγροποιημένου φυσικού αερίου συνέβαλαν στην πτώση καθώς η Ευρώπη ανακάμπτει από την ενεργειακή της κρίση εν μέσω σοβαρά περιορισμένων ροών μέσω των αγωγών από τη Ρωσία. Τα αποθέματα στην ήπειρο είναι πλέον σχεδόν 66% γεμάτα, πολύ πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Εάν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μειωθούν στα μέσα της δεκάδας των 20 ευρώ, η ζήτηση φυσικού αερίου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 9-12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα καθώς τα εργοστάσια απομακρύνονται από τον άνθρακα, σύμφωνα με την Goldman.

Ο παράγοντας του καιρού

Τα ζητήματα που σχετίζονται με τον καιρό καθώς πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι παραμένουν μπαλαντέρ για τη ζήτηση φυσικού αερίου. Η ηλιακή παραγωγή στη Γερμανία τη Δευτέρα πρόκειται να πλησιάσει το ρεκόρ που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με τα μοντέλα του Bloomberg. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τη ζήτηση για φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, η περσινή ξηρασία - η οποία στέγνωσε ποτάμια σε όλη την ήπειρο - παραμένει μια νωπή ανάμνηση. Τα υδροταμιευτήρες σε Ιταλία, Ελβετία, την Αυστρία και Γαλλία γεμίζουν με τον δεύτερο χαμηλότερο ρυθμό από το 2017, σύμφωνα με το BloombergNEF. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρήση περισσότερου φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνοντας τις τιμές της ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v