Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CNBC: Η Ελλάδα αποτινάσσει την ταμπέλα του προβληματικού παιδιού

Μεταρρυθμίσεις, αυξημένη παρουσία στη διεθνή σκηνή και σταθεροί οικονομικοί δείκτες, έχουν βελτιώσει τις αντιλήψεις των επενδυτών, αναφέρει το δημοσίευμα. Εκτίναξη 40% στο χρηματιστήριο.

CNBC: Η Ελλάδα αποτινάσσει την ταμπέλα του προβληματικού παιδιού

Τα μεγάλα κέρδη που κατέγραψαν οι ελληνικές μετοχές τη Δευτέρα, μετά τις εθνικές εκλογές που είδαν το κυβερνών κόμμα να αποκτά απροσδόκητα μεγάλο μερίδιο ψήφων, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το CNBC.

Η νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 40,8%, ξεπερνώντας το 20,1% του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί να μη δίνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, στη νέα ψηφοφορία στις 25 Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία είναι το φαβορί για να εξασφαλίσει νίκη και σύμφωνα με τους εκλογικούς κανόνες να κερδίσει 50 επιπλέον κοινοβουλευτικές έδρες, εάν συγκεντρώσει ξανά πάνω από το 40% των ψήφων.

Καθώς το αποτέλεσμα έγινε σαφές στην αρχή της εβδομάδας, οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών εκτινάχθηκαν σχεδόν 7% και ενισχύθηκαν ελαφρώς την Τρίτη, παρά την απαισιοδοξία στις διεθνείς αγορές μετοχών.

Η έντονη άνοδος οφειλόταν εν μέρει στο ότι η ελληνική αγορά είναι «μικρή και ρηχή» και οι traders είχαν τιμολογήσει την πιθανότητα για συνασπισμό τριών έως τεσσάρων κομμάτων που θα μπορούσε να δημιουργήσει αστάθεια, δήλωσε ο Γιώργος Λαγαρίας, επικεφαλής οικονομολόγος στη Mazars Wealth Management.

Ωστόσο, ανεβάζει τα κέρδη του δείκτη σχεδόν στο 30% μέχρι σήμερα φέτος και σε πάνω από 40% τον περασμένο χρόνο, διαπραγματεύοντας κοντά στα επίπεδα που ήταν πριν από περίπου 10 χρόνια -κάτι που λέει περισσότερα για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και την οικονομία της παρά για βραχυπρόθεσμα στοιχήματα, πρόσθεσε ο κ. Λαγαρίας.

«Η υπάρχουσα κυβέρνηση θεωρείται φιλική προς τις επιχειρήσεις», είπε, και οι επενδυτές αναμένουν τώρα το είδος της σταθερότητας που είναι πιθανό να προέλθει από μια άνετη πλειοψηφία.

Οι δημοσιονομικές και γραφειοκρατικές μεταρρυθμίσεις, η αυξημένη παρουσία στην παγκόσμια σκηνή και οι σταθεροί οικονομικοί δείκτες έχουν βελτιώσει τις αντιλήψεις των επενδυτών για την Ελλάδα, ανέφεραν στο CNBC οικονομολόγοι και αναλυτές, καθώς η κεντρική τράπεζα ελπίζει σε αναβάθμιση, από σκουπίδια σε επενδυτική βαθμίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v