Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νησιά Κέιμαν: Τρίζει η καρέκλα του αγαπημένου επενδυτικού προορισμού

Ανταγωνισμός από Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ, θέλουν να γίνουν και αυτοί προορισμός για τους υπερπλούσιους και τα χρήματά τους.

Νησιά Κέιμαν: Τρίζει η καρέκλα του αγαπημένου επενδυτικού προορισμού

Στην αντεπίθεση περνούν τα Νησιά Κέιμαν έτσι ώστε να συναγωνιστούν τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ ως αγαπημένος προορισμός για τους υπερπλούσιους που παρκάρουν τα περιουσιακά στοιχεία τους και για τα hedge funds της Ασίας.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών Υπηρεσιών των Νήσων Κέιμαν, André Ebanks, επισκέφθηκε τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ αυτόν τον μήνα για να προωθήσει τα σχέδια για τη δημιουργία γραφείου σε μία από τις δύο ασιατικές πόλεις. Αυτή θα ήταν η πρώτη βάση των Νήσων Κέιμαν στην Ασία και οι αξιωματούχοι τους θα βοηθούσαν τους επενδυτές να δημιουργήσουν και να διαχειριστούν κεφάλαια με βάση τα Νησιά Κέιμαν.

Η κίνηση έρχεται αφότου η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ ενέκριναν νέες δομές funds που προσφέρουν στους διεθνείς επενδυτές έναν τρόπο να προστατεύουν χρήματα με χαμηλή φορολογία και κρατικές επιδοτήσεις για την κάλυψη ορισμένων δαπανών εγκατάστασης.

Η χρήση των νέων «εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου» της Σιγκαπούρης έχει εκτοξευθεί από τότε που εισήχθησαν το 2020, με 889 να έχουν συσταθεί μέχρι στιγμής - ένας ρυθμός που όπως λένε οι επενδυτές έχει αιφνιδιάσει ακόμη και τις ρυθμιστικές αρχές καθώς τα κινεζικά χρήματα πλημμυρίζουν την πόλη-κράτος.

Η διείσδυση των «εταιρειών επενδυτικών κεφαλαίων ανοικτού τύπου» του Χονγκ Κονγκ ήταν πιο αργή, αλλά 64 ιδρύθηκαν το 2022, από 40 ένα χρόνο νωρίτερα.

Υπάρχουν πολύ περισσότερα τέτοια οχήματα στα νησιά Κέιμαν, αλλά οι αξιωματούχοι στη βρετανική υπερπόντια επικράτεια «νομίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος για τη θέση τους», σύμφωνα με έναν ειδικό funds με έδρα το Χονγκ Κονγκ που ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία. «Δεν είχαν τόσο πολύ ανταγωνισμό πριν». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v