Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DBRS: Υπό αναθεώρηση το ΑΑΑ των ΗΠΑ

Υποβάθμιση-προειδοποίηση από τον οίκο αξιολόγησης, εν αναμονή λύσης για το όριο χρέους των ΗΠΑ. Κεντρικό σενάριο παραμένει η συμφωνία στο Κογκρέσο, «θα θεωρήσουμε selective default την όποια μη πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου».

DBRS: Υπό αναθεώρηση το ΑΑΑ των ΗΠΑ

Η DBRS ανακοίνωσε ότι θέτει υπό αναθεώρηση την αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ, με αρνητικό outlook. 

Οπως αναφέρει ο οίκος, η κίνηση αντανακλά το ρίσκο να μην καταφέρει το Κογκρέσο να αναστείλει έγκαιρα το όριο χρέους των ΗΠΑ

Εάν το Κογκρέσο δεν δράσει, η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Η ακριβής χρονική στιγμή που η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια ρευστότητας, η επονομαζόμενη «ημερομηνία Χ» είναι κάπως ασαφής, ωστόσο η Τζάνετ Γέλεν επανέλαβε ότι η «ημερομηνία Χ» ενδέχεται να είναι ακόμη και η 1η Ιουνίου, με τον οίκο να εκτιμά ωστόσο ότι η κρίσιμη ημερομηνία αναμένεται σε εβδομάδες και όχι σε μέρες. 

Ενώ η DBRS αναμένει ότι τελικά το Κογκρέσο θα αυξήσει το όριο χρέους πριν τελειώσουν τα αποθέματα, υπάρχει το ρίσκο να μην υπάρξει τελικά συμφωνία. Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι θα θεωρήσει στάση πληρωμών την αποτυχία αποπληρωμής τόκων ή κεφαλαίου από τις ΗΠΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα αμερικανικά αξιόγραφα θα υποβαθμιστούν σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας». 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v