Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Credit Suisse: Καλείται να αποζημιώσει με 920 εκατ. Γεωργιανό κροίσο!

Δικαστήριο της Σιγκαπούρης δικαίωσε τον πρώην πρωθυπουργό της Γεωργίας Bidzina Ivanishvili. Επεσε θύμα απάτης από στέλεχος της τράπεζας που φυλακίστηκε και μετά αυτοκτόνησε.

Credit Suisse: Καλείται να αποζημιώσει με 920 εκατ. Γεωργιανό κροίσο!

Η Credit Suisse έλαβε εντολή από δικαστή της Σιγκαπούρης να πληρώσει 926 εκατομμύρια δολάρια στον πρώην πρωθυπουργό της Γεωργίας Bidzina Ivanishvili, ένα ακόμα πλήγμα για την τράπεζα, πριν η UBS ολοκληρώσει την εξαγορά της την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ivanishvili, ο οποίος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γεωργίας, είχε ήδη κερδίσει μια υπόθεση κατά της ελβετικής τράπεζας στις Βερμούδες πέρυσι, οπότε του επιδικάστηκαν 607,5 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνουν οι FT.

Η διαμάχη του δισεκατομμυριούχου με την Credit Suisse χρονολογείται από το 2011, όταν ήταν πελάτης και θύμα ενός στελέχους του private banking που έβαλε χέρι σε ορισμένους από τους πιο ευαίσθητους λογαριασμούς της ελβετικής τράπεζας.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, ο τραπεζίτης της Credit Suisse, Patrice Lescaudron, εξαπατούσε ορισμένους από τους πελάτες της τράπεζας -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατείχαν ο Ivanishvili και ο Ρώσος ολιγάρχης Vitaly Malkin-, χρηματοδοτώντας έναν πλούσιο τρόπο ζωής με πολυτελή σπίτια, σπορ αυτοκίνητα και ρολόγια Rolex.

Μια καταδικαστική αναφορά για την υπόθεση από την ελβετική ρυθμιστική αρχή Finma, η οποία δόθηκε ακούσια στη δημοσιότητα πριν από δύο χρόνια, βρήκε επανειλημμένα προειδοποιητικά σημάδια, στοιχεία για εκατοντάδες ύποπτες συναλλαγές και τέσσερις επίσημες πειθαρχικές διαδικασίες που δεν είχαν κινηθεί από την Credit Suisse.

Η τράπεζα έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι ο Lescaudron -ο οποίος καταδικάστηκε ποινικά το 2018 και αυτοκτόνησε το 2020 μετά την πρόωρη αποφυλάκισή του- εργαζόταν ακούραστα για να κρύψει την παράνομη δραστηριότητά του από ανωτέρους και συναδέλφους. 

Δικαστής στο Διεθνές Εμπορικό Δικαστήριο της Σιγκαπούρης την Παρασκευή διέταξε την τοπική θυγατρική της Credit Suisse να πληρώσει 926 εκατομμύρια δολάρια, μείον τα 79 εκατομμύρια δολάρια που είχε ήδη καταβάλει. Ο δικαστής είπε ότι το ποσό στην υπόθεση των Βερμούδων θα πρέπει να υπολογιστεί εκ νέου, ώστε να μην υπάρξει διπλή ανάκτηση.

Σε ανακοίνωσή της, η Credit Suisse είπε ότι «θα διεκδικήσει σθεναρά έφεση», προσθέτοντας ότι «η απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα είναι λάθος και θέτει πολύ σημαντικά νομικά ζητήματα». Η τράπεζα ασκεί επίσης έφεση κατά της απόφασης των Βερμούδων.

Αν ληφθούν υπόψη τα χρήματα που έχουν ήδη επιστραφεί στον Γεωργιανό δισεκατομμυριούχο και το ποσό από την υπόθεση των Βερμούδων, η Credit Suisse αναμένει ότι θα πρέπει να πληρώσει 500 εκατομμύρια δολάρια μετά την απόφαση της Σιγκαπούρης, εάν η έφεσή της αποτύχει, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v