Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Twitter γύρισε την πλάτη στους ευρωπαϊκούς κανόνες

Ελλιπής η έκθεση αναφορικά με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Κινδυνεύει με βαριά πρόστιμα ή ακόμα και πλήρη απαγόρευση λειτουργίας στην Ευρώπη.

Το Twitter γύρισε την πλάτη στους ευρωπαϊκούς κανόνες

Το Twitter αποχώρησε από τον εθελοντικό Κώδικα Πρακτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Παραπληροφόρηση, δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς του μπλοκ Τιερί Μπρετόν.

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ήταν νωρίτερα φέτος η μόνη μεγάλη τεχνολογική πλατφόρμα που δεν έστειλε πλήρη έκθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση τον κώδικα που συμφώνησε να ακολουθήσει προτού αναλάβει ο Έλον Μασκ στα τέλη του 2022. Η έκθεσή της δεν περιελάμβανε δεδομένα και δεσμεύσεις ότι θα ενδυναμώσει τους ελέγχους, δήλωσε ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ τον Φεβρουάριο.

«Το Twitter εγκαταλείπει τον εθελοντικό Κώδικα Πρακτικής της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης. Αλλά οι υποχρεώσεις παραμένουν», έγγραψε ο Μπρετόν στον λογαριασμό του στο Twitter. «Μπορείς να τρέξεις, αλλά δεν μπορείς να κρυφτείς».

Είπε ότι πέρα από τις εθελοντικές δεσμεύσεις, η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης θα γίνει νομική υποχρέωση από τις 25 Αυγούστου βάσει του νόμου της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες, σημειώνει το Bloomberg. Το Twitter θα πληροί τις προϋποθέσεις ως μια «πολύ μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα», γεγονός που θα απαιτήσει από την εταιρεία να αντιμετωπίζει επιβλαβές περιεχόμενο και να υποβάλλει ετήσιες αξιολογήσεις κινδύνου στην επιτροπή.

«Οι ομάδες μας θα είναι έτοιμες για επιβολή», έγραψε ο Μπρετόν στο Twitter.

Οι τεράστιες περικοπές θέσεων εργασίας του Μασκ στο Twitter - συμπεριλαμβανομένου όλου του προσωπικού του γραφείου της εταιρείας στις Βρυξέλλες - έχουν εγείρει ανησυχίες για το εάν θα μπορέσει να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ. Η μη τήρηση των κανόνων θα μπορούσε να κοστίσει σε μια επιχείρηση πρόστιμα έως και 6% των ετήσιων εσόδων της ή ακόμη και να αναγκάσει την Επιτροπή να απαγορεύσει εντελώς μια πλατφόρμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v