Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδύνατη η πράσινη μετάβαση της ΕΕ χωρίς την Κίνα

«Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, όταν πρόκειται να κάνουμε τις οικονομίες μας πιο βιώσιμες», επισημαίνει η υπουργός Εμπορίου της Ολλανδίας. Οι δύσκολες σχέσεις των δύο πλευρών.

Αδύνατη η πράσινη μετάβαση της ΕΕ χωρίς την Κίνα

Η πράσινη μετάβαση της Ευρώπης θα είναι αδύνατη χωρίς την Κίνα, προειδοποίησε η υπουργός Εμπορίου της Ολλανδίας.

Οι δυτικές οικονομίες αντιμετωπίζουν το δίλημμα της μείωσης της εξάρτησής τους από τις κινεζικές αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ επιβλέπουν την αύξηση της εγχώριας ζήτησης για καθαρή τεχνολογία, όπως η ηλιακή ενέργεια και οι μπαταρίες αυτοκινήτων, μια βιομηχανία που κυριαρχείται από εταιρείες που εδρεύουν στην Κίνα.

Ενώ οι ΗΠΑ αποσυνδέονται από την Κίνα, η Ευρώπη έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής με μεγαλύτερη προσοχή, καθώς η οικονομία της εξαρτάται περισσότερο από την Ασία.

«Κάνουν πολλά για [έρευνα και ανάπτυξη] και θα ήταν πραγματικά κρίμα να αποσυνδεθούμε πλήρως από την Κίνα», δήλωσε η Liesje Schreinemacher στους Financial Times. Η υπουργός είπε ότι η Ολλανδία είχε μια «ισχυρή εμπορική σχέση με την Κίνα» και ότι «χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, όταν πρόκειται να κάνουμε τις οικονομίες μας πιο βιώσιμες και προωθούμε την πράσινη μετάβαση».

Η Schreinemacher, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κίνα πριν από το τέλος του έτους με εμπορική αντιπροσωπεία, είπε ότι «η μείωση των στρατηγικών μας εξαρτήσεων δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε πλήρως το εμπόριο, εφόσον διαφοροποιούμε τις πηγές μας και διαφοροποιούμε τις αλυσίδες αξίας μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v