Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα-ΗΠΑ αλληλοκατηγορούνται για ελιγμούς μαχητικών αεροσκαφών τους

Επιθετικό ελιγμό εναντίον αεροσκάφους της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας καταγγέλλει η Ουάσιγκτον, προβοκάτσια και επικίνδυνες προκλήσεις βλέπει το Πεκίνο. Παρέμβαση των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Κίνα-ΗΠΑ αλληλοκατηγορούνται για ελιγμούς μαχητικών αεροσκαφών τους

Κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος πραγματοποίησε έναν «άσκοπα επιθετικό» ελιγμό κοντά σε στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Στην ανακοίνωσή της, η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ που είναι αρμόδια για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού αναφέρει ότι το κινεζικό αεροσκάφος J-16 πραγματοποίησε τον ελιγμό την περασμένη εβδομάδα, αναγκάζοντας το αμερικανικό RC-135 να πετάξει μέσα από τους στροβίλους απορρεύματός του.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να πετούν, να πλέουν και να λειτουργούν –με ασφάλεια και υπευθυνότητα– όπου το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Βίντεο δείχνει ένα μαχητικό να περνά μπροστά από τη μύτη του αμερικανικού αεροπλάνου και το κόκπιτ του RC-135 τρέμει από τις αναταράξεις.

Από τη Σουηδία όπου βρίσκεται, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε «καλύτερη επικοινωνία» με το Πεκίνο, επιρρίπτοντας ευθύνες για το συμβάν στον Κινέζο πιλότο.

«Πιστεύω ότι αυτό απλώς υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων και των υπουργείων Άμυνάς μας» είπε. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε επίσης «λυπηρό» το γεγονός ότι δεν έγινε η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και του Κινέζου ομολόγου του Λι Σανγκφού.

«Το πιο επικίνδυνο πράγμα είναι να μην επικοινωνούμε», πρόσθεσε.

Η κινεζική εκδοχή για το συμβάν

Από την πλευρά της, η κινεζική κυβέρνηση κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «προβοκάτσια» μετά το συμβάν. Σύμφωνα με το Πεκίνο, «ένα αναγνωριστικό αμερικανικό αεροσκάφος RC-135 εισέβαλε σκόπιμα στη ζώνη εκπαίδευσής μας για να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις αναγνώρισης», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Ζανγκ Ναντόνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού. Η Κίνα έστειλε αεροσκάφη για να ακολουθούν και να παρακολουθούν το αμερικανικό «με βάση τους νόμους και τους κανόνες».

«Αυτές οι προκλητικές και επικίνδυνες μανούβρες είναι η πηγή των προβλημάτων της ασφάλειας στη θάλασσα», σχολίασε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας τις ΗΠΑ «να σταματήσουν αμέσως τις επικίνδυνες προκλήσεις».

«Η συχνή αποστολή αμερικανικών πλοίων και αεροσκαφών για να κάνουν εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση στην Κίνα πλήττει σοβαρά την εθνική κυριαρχία και την εθνική ασφάλεια της Κίνας. Η Κίνα θα συνεχίσει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να διαφυλάξει την εθνική ακεραιότητα και την ασφάλειά της», πρόσθεσε η Μάο Νινγκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v