Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βούτσιτς: Φέρτε τον Κούρτι στα συγκαλά του πριν να είναι αργά

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου «θέλει να χυθεί αίμα», προειδοποιεί ο Σέρβος πρόεδρος. «Ζητώ από τις χώρες του κουιντέτου να λογικέψουν το "παιδί" τους, γιατί μπορεί να προκαλέσει πρωτόγνωρη σύρραξη. Οι Σέρβοι θέλουν ειρήνη».

Βούτσιτς: Φέρτε τον Κούρτι στα συγκαλά του πριν να είναι αργά

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε στο κοινό μετά τη νέα κλιμάκωση στο Κοσσυφοπέδιο κατά την οποία τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50 άνθρωποι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν έντονα τις βίαιες ενέργειες στο Ζβέτσαν, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων κατά της KFOR, και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι είπε ότι 11 στρατιώτες από το ιταλικό σώμα ήταν μεταξύ των τραυματιών των ειρηνευτικών δυνάμεων.

«Λέμε εδώ και μήνες ότι ο Κούρτι έχει μόνο μία επιθυμία, να προκαλέσει συγκρούσεις στο Κόσοβο, να χυθεί αίμα, αλλά λίγοι το πίστεψαν. Τις τελευταίες τρεις μέρες ακόμα και ένας τυφλός θα μπορούσε να δει τι συνέβαινε και τι ήθελε ο Κούρτι. Νίπτει τας χείρας του ως άλλος Πιλάτος, προσποιούμενος ότι δεν έχει καμία σχέση», είπε ο Βούτσιτς.

Πρόσθεσε ότι η νατοϊκή δύναμη KFOR δεν προστάτεψε τους Σέρβους και «δεν απέτρεψε τη βίαιη κατάληψη δήμων».

«Οι Σέρβοι πολίτες μας που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο δεν ενοχλούνται από την KFOR, αλλά από τις ειδικές δυνάμεις του Κούρτι και τους ψευδο-δημάρχους», πρόσθεσε.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε την ειρήνη. Για τελευταία φορά, επαναλαμβάνω και ζητώ από τη διεθνή κοινότητα να φέρει στα συγκαλά του τον Κούρτι, να τον λογικέψει, να λάβει μέτρα. Αν δεν το κάνουν, φοβάμαι ότι θα είναι πολύ αργά για όλους μας», είπε ο Βούτσιτς.

«Οι πολίτες ολόκληρης της Σερβίας πρέπει να γνωρίζουν ότι φροντίζουμε τα συμφέροντα της Σερβίας κάθε δευτερόλεπτο και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διατηρήσουμε την ειρήνη, αλλά δεν θα επιτρέψουμε τη δίωξη των πολιτών μας από το Κοσσυφοπέδιο», είπε ο Σέρβος πρόεδρος.

«Ζητώ από τις χώρες του κουιντέτου (ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία) να λογικέψουν το "παιδί" τους (τον Κούρτι), γιατί αυτό το παιδί μπορεί να προκαλέσει τέτοια σύρραξη που κανείς δεν έχει προκαλέσει μέχρι τώρα στη περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Οι Σέρβοι και η Σερβία θέλουν απλώς ειρήνη», κατέληξε ο Βούτσιτς στην έκτακτη ομιλία του.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας, στον δήμο Ζβέτσαν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, η κατάσταση κλιμακώθηκε και υπήρξε σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων της KFOR και διαδηλωτών που αντιτίθενται στην άφιξη των Αλβανών δημάρχων που εκλέχθηκαν στις εκλογές που μποϊκοτάρισαν οι Σέρβοι.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v