Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αβέβαιη ανάκαμψη Κίνας: Μικτά στοιχεία για την παραγωγή στα εργοστάσιά της

Ιδιωτική έρευνα παρουσιάζει διαφορετική εικόνα για το πώς κινήθηκε η μεταποίηση τον Μάιο. Αναπάντεχη βελτίωση έναντι βαθύτερης ύφεσης που έδειξαν χθες τα επίσημα στοιχεία.

Αβέβαιη ανάκαμψη Κίνας: Μικτά στοιχεία για την παραγωγή στα εργοστάσιά της

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας αυξήθηκε ελαφρά τον Μάιο, σύμφωνα με μια ιδιωτική έρευνα. Η είδηση είναι μία αναπάντεχη βελτίωση που έρχεται σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες και που έδειχναν πτώση της παραγωγής εργοστασίων τον περασμένο μήνα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών Caixin — ο οποίος καλύπτει κυρίως μικρότερες και περισσότερο εξαγωγικές επιχειρήσεις από τον επίσημο PMI — αυξήθηκε στο 50,9 από 49,5 τον Απρίλιο, ανακάμπτοντας πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα παρέμενε αμετάβλητος.

Τα μικτά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας παραμένει αβέβαιη και απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να μετρηθούν οι προοπτικές της. Η αγορά ακινήτων παραμένει μεγάλος κίνδυνος για την οικονομία, ενώ η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών δεν έχει ακόμη ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Η ανεργία των νέων βρίσκεται επίσης σε υψηλό ρεκόρ (20%).

Ο επίσημος PMI της μεταποίησης που κυκλοφόρησε την Τετάρτη έδειξε βαθύτερη συρρίκνωση της εργοστασιακής δραστηριότητας τον Μάιο, ενώ η επέκταση στις υπηρεσίες και τις κατασκευές αμβλύνθηκε, πυροδοτώντας φόβους για πτωτική πορεία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v