Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ για αυξήσεις επιτοκίων: Η ΕΚΤ έχει ακόμη έδαφος να καλύψει

«Ο πληθωρισμός θα είναι πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ. «Ολοκληρώσαμε το μεγαλύτερο μέρος της σύσφιξης», λέει ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.

Λαγκάρντ για αυξήσεις επιτοκίων: Η ΕΚΤ έχει ακόμη έδαφος να καλύψει

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης παραμένει πολύ υψηλός, επομένως απαιτείται περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε σήμερα Πέμπτη η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Σήμερα, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό», είπε η Λαγκάρντ σε ομιλία της. «Είμαστε αποφασισμένοι να το επαναφέρουμε στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως».

«Γι’ αυτό έχουμε αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ -και έχουμε καταστήσει σαφές ότι έχουμε ακόμα έδαφος να καλύψουμε, για να φέρουμε τα επιτόκια σε αρκετά περιοριστικά επίπεδα», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει κάνει το μεγαλύτερο μέρος της σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο της στο 2%, αν και ο κύκλος δεν έχει τελειώσει ακόμη, δήλωσε επίσης σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουί ντε Γκίντος.

«Ενα μεγάλο μέρος του ταξιδιού έχει ολοκληρωθεί, αλλά υπάρχει ακόμα η τελευταία διαδρομή», δήλωσε ο Ντε Γκίντος στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό RNE.

«Το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων και ο αριθμός των αυξήσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα που θα λάβουμε (...), τον περασμένο μήνα ήταν ήδη 25 μονάδες βάσης και έτσι οι 25, νομίζω, είναι ο νέος κανόνας», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v