Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλογερμανική διαφωνία για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Διαφορετικές προσεγγίσεις προς τον κοινό στόχο. Σε εξέλιξη η συνάντηση των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας στο Οσλο. Τι ζητά ο Ζελένσκι, τι είδους εγγυήσεις ασφαλείας αλλά «μη ένταξης» επεξεργάζεται ο Οργανισμός, ενόψει της συνόδου κορυφής στο Βίλνιους.

Γαλλογερμανική διαφωνία για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ ζητά η Γαλλία, ωστόσο η Γερμανία υπερασπίζεται την υιοθέτηση πιο προσεκτικής στάσης στην όλη συζήτηση, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος από ρωσικής πλευράς.

Επιθυμία της Γαλλίας «είναι να σχεδιάσουμε ξεκάθαρα έναν δρόμο, με χρονοδιάγραμμα και στάδια προόδου, ώστε η Ουκρανία να μπορεί, όταν έρθει η ώρα, να ενωθεί μαζί μας υπό καλές συνθήκες ασφαλείας», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά σε συνέντευξή της στο περιθώριο συνόδου των ομολόγων της του ΝΑΤΟ στο Οσλο

Ενώ το θέμα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «δεν είναι για τώρα, πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το 2008», πρόσθεσε η Κολονά, αναφερόμενη στη συμφωνία των συμμάχων εκείνη τη χρονιά ότι η Ουκρανία τελικά θα ενταχθεί στη συμμαχία.

Αντίθετα, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ είπε στους δημοσιογράφους ότι «σαφώς δεν μπορούμε να μιλάμε για νέα ένταξη εν μέσω πολέμου».

Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, γράφει το Bloomberg, αναζητά τρόπους εμβάθυνσης των δεσμών με το Κίεβο, χωρίς όμως να εντάξει αμέσως την Ουκρανία ως μέλος, δεδομένου ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας του άρθρου 5 θα μπορούσαν να σύρουν τους συμμάχους στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της χώρας.

Οι κορυφαίοι απεσταλμένοι εξετάζουν το ζήτημα στο πλαίσιο της διήμερης συνάντησής τους στο Όσλο, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη, πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, όταν οι ηγέτες θα υπογράψουν ένα ευρύτερο πακέτο μακροπρόθεσμης υποστήριξης για την Ουκρανία.

Τι ζητά και τι παίρνει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σαφή μηνύματα στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου για υποστήριξη της ένταξης της χώρας του, προτρέποντας τους συμμάχους να δώσουν πιο συγκεκριμένη προοπτική, πέρα από τη δήλωση του 2008. Αλλά οι απόψεις διίστανται για το πόσο συγκεκριμένοι πρέπει να είναι οι σύμμαχοι.

«Οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για τη γειτονική μας Μολδαβία, εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία και της πιθανής επιθετικότητάς της σε άλλα μέρη της Ευρώπης», είπε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στη Μολδαβία την Πέμπτη, κατά την έναρξη συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Ο Ζελένσκι είπε ότι θα συζητήσει για μια «συμμαχία πατριωτών» και «ισχυρή υποστήριξη στο πεδίο της μάχης». Η Ουκρανία, εξάλλου, έλαβε πρόσφατα μονάδες αεράμυνας Patriot από τους δυτικούς εταίρους της.

Τα σχόλια της Κολονά έρχονται μια μέρα αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε «τον δρόμο προς την ένταξη» της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Οι δηλώσεις της αποτέλεσαν ευπρόσδεκτη έκπληξη για τα κράτη της Βαλτικής, τα οποία πιέζουν για πιο συγκεκριμένο οδικό χάρτη όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο μιας από τις χώρες που επικαλείται το Bloomberg.

Ενώ οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει τη δήλωση του 2008 σχετικά με τις προοπτικές της Ουκρανίας και προσπαθούν να εξασφαλίσουν ισχυρότερη πολιτική σχέση με το Κίεβο, δεν είναι σαφές εάν αυτό θα περιλαμβάνει απαραίτητα την παροχή χρονοδιαγράμματος ένταξης της Ουκρανίας, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη «σίγουρος πως θα βρούμε συναίνεση για την πορεία προς τα εμπρός, καθώς είχαμε ήδη καλές άτυπες συζητήσεις και συμφωνούμε στα βασικά». Πρόσθεσε πως «όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της συμμαχίας» και «η Ουκρανία πλησιάζει περισσότερο στο ΝΑΤΟ».

Ως μέρος του πακέτου του Βίλνιους, οι σύμμαχοι αναμένεται να αναβαθμίσουν το επίσημο καθεστώς της σχέσης του Οργανισμού με τη χώρα, με ένα νέο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, επιτρέποντας στο Κίεβο να συμμετέχει άμεσα σε ευρύτερες συζητήσεις για την ασφάλεια της συμμαχίας.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναμένεται επίσης να συμφωνήσουν σ' ένα μακροπρόθεσμο ταμείο με συνολικό ποσό 500 εκατ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να βοηθήσουν την Ουκρανία με «μη θανατηφόρα» υποστήριξη. Στόχος είναι να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας, ώστε να αποτρέψει τη Ρωσία από απόπειρα νέας εισβολής μετά το τέλος του τρέχοντος πολέμου. Τα πρόσφατα σχέδια των συμμάχων να εκπαιδεύσουν πιλότους σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 ταιριάζουν σ' αυτό τον μακροπρόθεσμο στόχο.

Το ταμείο θα χρηματοδοτήσει προσπάθειες εκσυγχρονισμού του ουκρανικού στρατού, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία στρατιωτικών υποδομών ή την εκπαίδευση στρατιωτών στον τρόπο χρήσης και συντήρησης σύγχρονου εξοπλισμού, διατηρώντας έτσι την ετοιμότητά του σε υψηλά επίπεδα. Ενώ το ταμείο έχει ήδη λάβει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ φέτος, οι σύμμαχοι μπορεί να δυσκολευτούν να παράσχουν το ίδιο επίπεδο στήριξης μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι οι δεσμεύσεις δεν είναι δεδομένες και για τα επόμενα χρόνια.

Εγγυήσεις ασφαλείας

Το Κίεβο ζήτησε επίσης αποτελεσματικές διμερείς εγγυήσεις ασφάλειας πριν γίνει πλήρες μέλος. Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε πρόσφατα ότι μια δέσμευση από έναν μεγάλο σύμμαχο θα μπορούσε να μοιάζει πολύ με τις δεσμεύσεις συλλογικής ασφάλειας του άρθρου 5.

Σύμφωνα με το Σύμφωνο Ασφαλείας του Κιέβου, που συντάχθηκε από τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και τον αρχηγό του επιτελείου του Ζελένσκι, Αντρι Γερμάκ, οι σύμμαχοι θα δεσμευτούν να επιτρέψουν την αυτοάμυνα της Ουκρανίας με την παροχή των απαραίτητων στρατιωτικών και μη στρατιωτικών πόρων.

Ο Μακρόν φάνηκε να υποστηρίζει μια τέτοια πρόταση την Τετάρτη, όταν προέτρεψε τους συμμάχους να παράσχουν στην Ουκρανία «απτές, αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας» -κάπου μεταξύ αυτών που προσφέρουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ και της «πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ». Η Κολονά είπε ότι «πολλές χώρες» σκέφτονται τι εγγυήσεις ασφαλείας θα μπορούσαν να προσφέρουν, εξετάζοντας διαφορετικές εκδοχές.

Η Ουκρανία προετοιμάζει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της στο πολεμικό μέτωπο, εξοπλισμένη με ευρωπαϊκά και αμερικανικά όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Κίεβο μπορεί να επιδιώξει να ξεκινήσει την αντεπίθεση πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια να πείσει τους συμμάχους ότι απαιτείται περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v