Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινό νόμισμα ετοιμάζουν οι χώρες των BRICS, αντίδοτο στις κυρώσεις

Η New Development Bank καλείται να παράσχει την καθοδήγηση. Στόχος να προστατευτούν από τον κίνδυνο κυρώσεων ανάλογων με αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Κοινό νόμισμα ετοιμάζουν οι χώρες των BRICS, αντίδοτο στις κυρώσεις

Τα κράτη BRICS ζήτησαν από την ειδικά δημιουργηθείσα τράπεζα του μπλοκ να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα πιθανό νέο κοινό νόμισμα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να προστατεύσει χώρες-μέλη από τις επιπτώσεις των κυρώσεων όπως αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής συνήλθαν στο Κέιπ Τάουν για να συζητήσουν πώς το μπλοκ μπορεί να κερδίσει μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή και να αμφισβητήσει τις ΗΠΑ, γράφει το Bloomberg. Αν και δεν κατέληξαν σε ασφαλή συμπεράσματα, η χρήση εναλλακτικών νομισμάτων ήταν ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης.

Οι BRICS επιδιώκουν να «διασφαλίσουν ότι δεν θα γίνουν θύματα κυρώσεων που έχουν δευτερεύουσες επιπτώσεις σε χώρες που δεν έχουν καμία ανάμειξη σε ζητήματα που οδήγησαν σε αυτές τις μονομερείς κυρώσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ναλέντι Πάντορ, υπουργός Διεθνών Σχέσεων της Νότιας Αφρικής. 

Αν και δεν ανέφερε άμεσα τη Ρωσία, η χώρα έχει πληγεί από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση για την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Οι προτάσεις εξετάζονται από αξιωματούχους της New Development Bank, της τράπεζας με έδρα τη Σαγκάη που δημιουργήθηκε από τα κράτη BRICS και το μπλοκ «θα καθοδηγηθεί με αυτές ως προς το ποια μπορεί να είναι τα μελλοντικά μοντέλα», είπε ο Πάντορ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σχέδια επέκτασης

Τους υπουργούς των BRICS πλαισίωσαν ομόλογοί τους από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Καζακστάν. Στην ατζέντα ήταν επίσης η επέκταση, με περισσότερες από 20 χώρες να φιλοδοξούν να ενταχθούν.

Ερωτηθείς για συνάντηση με αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε μόνο ότι συζητήθηκε το θέμα της ένταξης του βασιλείου, εν μέσω ευρύτερων συνομιλιών για το πώς το μπλοκ πρέπει να επεκτείνει τα μέλη του. «Σε ό,τι αφορά το θέμα των BRICS, ακόμη διαμορφώνεται, εξακολουθεί να εξελίσσεται», είπε.

Η ομάδα των BRICS, η οποία κάλεσε τη Νότια Αφρική να ενταχθεί το 2010, δεν κατάφερε να αναδείξει το βάρος της ως ομάδας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα μέλη της αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού , το 23% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και το 18% του εμπορίου.

Η προοπτική της προσθήκης περισσότερων μελών τέθηκε για πρώτη φορά στη σύνοδο κορυφής του περασμένου έτους στην Κίνα και 13 κράτη ζήτησαν επίσημα να συμμετάσχουν, με τουλάχιστον επτά άλλα να εκδηλώνουν ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v