Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυστική επίσκεψη του διευθυντή της CIA στην Κίνα

Ο Μπερνς συναντήθηκε με Κινέζους ομολόγους του και τόνισε τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας, δήλωσαν πηγές στους Financial Times.

Μυστική επίσκεψη του διευθυντή της CIA στην Κίνα

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς ταξίδεψε στην Κίνα τον περασμένο μήνα, μια μυστική επίσκεψη ενός από τους πιο έμπιστους αξιωματούχους του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που δείχνει πόσο ανήσυχος είναι ο Λευκός Οίκος για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.

Πέντε πηγές των Financial Times ανέφεραν ότι ο Μπερνς, πρώην κορυφαίος διπλωμάτης στον οποίο ανατίθενται συχνά λεπτές αποστολές στο εξωτερικό, ταξίδεψε στην Κίνα για συνομιλίες με αξιωματούχους.

Ο Λευκός Οίκος και η CIA αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Μπερνς συνάντησε αξιωματούχους των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

«Τον περασμένο μήνα, ο Μπερνς ταξίδεψε στο Πεκίνο όπου συναντήθηκε με Κινέζους ομολόγους του και τόνισε τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας στα κανάλια πληροφοριών» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η αποστολή του Μπερνς πραγματοποιήθηκε τον ίδιο μήνα που ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, συνάντησε τον Γουάνγκ Γι, τον κορυφαίο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, στη Βιέννη. 

Ο Μπερνς είχε ταξιδέψει στη Μόσχα τον Νοέμβριο του 2021 για να προειδοποιήσει τους Ρώσους αξιωματούχους να μην εισβάλουν στην Ουκρανία.

Πηγές των Financial Times ανέφεραν επίσης ότι ο Μπάιντεν πέρυσι έστειλε τον Μπερνς στο Καπιτώλιο σε μια προσπάθεια να πείσει την τότε Πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι να μην ταξιδέψει στην Ταϊβάν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v