Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζελένσκι: Έτοιμη για αντεπίθεση η Ουκρανία

Στόχος είναι ο ουκρανικός στρατός να ανακαταλάβει τις περιοχές που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του ο ρωσικός στρατός, είπε ο πρόεδρος της χώρας στη WSJ. Ελπίζει ότι η αντεπίθεση θα αλλάξει τη δυναμική του πολέμου.

Ζελένσκι: Έτοιμη για αντεπίθεση η Ουκρανία

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να εξαπολύσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Στόχος είναι να ανακαταλάβει τις περιοχές που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του ο ρωσικός στρατός, 

«Πιστεύουμε απόλυτα ότι θα επιτύχουμε», τόνισε ο Ζελένσκι στη Wall Street Journal.

«Δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει. Για να είμαι ειλικρινής, μπορεί να εξελιχθεί με πολλούς τρόπους, διαφορετικούς. Αλλά θα το κάνουμε και είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε.

Το Κίεβο ελπίζει ότι η αντεπίθεσή του θα αλλάξει τη δυναμική του πολέμου που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022.

Προέτρεψε επίσης την Κίνα να προσπαθήσει να συγκρατήσει τη Ρωσία, μιλώντας στην WSJ.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι «ισχυρότερες και με περισσότερα κίνητρα» από τα ρωσικά στρατεύματα που προσπαθούν να κρατήσουν το 20% περίπου της Ουκρανίας που ελέγχουν στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως περισσότερα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot κατασκευής των ΗΠΑ για να προστατεύσει τους πολίτες από τους εναέριους βομβαρδισμούς και να θωρακίσει τα στρατεύματα πρώτης γραμμής.

Ο 45χρονος πρόεδρος της Ουκρανίας αναγνώρισε τη ρωσική αεροπορική υπεροχή στην πρώτη γραμμή και είπε ότι η έλλειψη προστασίας από τη ρωσική αεροπορία σημαίνει ότι «ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτών θα πεθάνει» στην αντεπίθεση.

Τον προηγούμενο μήνα ο Ζελένσκι είχε επισημάνει ότι η Ουκρανία πρέπει να περιμένει για την παράδοση περισσότερων δυτικών αρμάτων μάχης προτού ξεκινήσει την αντεπίθεσή της.

Εδώ και καιρό διεξάγει διπλωματική εκστρατεία για να ζητήσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση και όπλα, κλειδί για την επιτυχία των σχεδίων του Κιέβου.

«Τα σχέδιά μας δεν έχουν αλλάξει»

Τα σχέδια της Ουκρανία για αντεπίθεση δεν έχουν αλλάξει, παρά το «πρωτοφανές» κύμα επιθέσεων με πυραύλους και drones που έχει εξαπολύσει η Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο Ουκρανός υφυπουργός Άμυνας Βολοντίμιρ Χαβρίλοφ σήμερα.

Από τη Σιγκαπούρη όπου συμμετέχει στη σημαντικότερη διάσκεψη της Ασίας για την ασφάλεια, γνωστή ως Διάλογος Σάνγκρι- Λα, ο Χαβρίλοφ επεσήμανε ότι η Ρωσία εκτόξευσε τον Μάιο εναντίον της Ουκρανίας εκτός από πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, κυρίως στα αστικά κέντρα, περιλαμβανομένου του Κιέβου.

«Βασικός τους στόχος είναι να σταματήσουν την αντεπίθεση και να στοχοθετήσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων», εξήγησε.

Ο Χαβρίλοφ χαρακτήρισε τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων από τη Ρωσία «το τελευταίο της στρατηγικό καταφύγιο» και επεσήμανε ότι τα αντιαεροπορικά συστήματα της Ουκρανίας «ήταν κατά περισσότερο από 90% αποτελεσματικά» έναντι των επιθέσεων, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για τη Ρωσία «ήταν μεγάλη έκπληξη που είδε ότι η αποτελεσματικότητα (των βαλλιστικών της πυραύλων) ήταν σχεδόν μηδενική μπροστά στα σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα τα οποία λάβαμε από τους εταίρους μας», υπογράμμισε.

Ο Χαβρίλοφ επεσήμανε ότι το μπαράζ των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων δεν έχει επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα του Κιέβου.

«Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τις προσπάθειές μας, την επιθυμία μιας και την πεποίθηση μας ότι θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», υπογράμμισε. Η Ουκρανία «θα ξεκινήσει την αντεπίθεση με τη φιλοδοξία να απελευθερώσει τα εδάφη μας φέτος», πρόσθεσε.

Ο Χαβρίλοφ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας με drones και τις διεισδύσεις στο ρωσικό έδαφος. Στη Ρωσία σημειώνονται «πολλά εσωτερικά γεγονότα τα οποία φυσικά συνδέονται με αυτόν τον πόλεμο», περιορίστηκε να πει. «Έχουμε πολλούς ανθρώπους μέσα στη Ρωσία που στηρίζουν την Ουκρανία».

Εξάλλου ο Ουκρανός υφυπουργός δήλωσε ότι το Κίεβο αναμένει από τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ να του παρουσιάσουν λεπτομερή οδικό χάρτη για την ένταξή του στη Συμμαχία κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Βίλνιους, τον Ιούλιο.

«Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρα (…) βήματα να λαμβάνονται και από τις δύο πλευρές», σχολίασε. «Όχι απλώς μια ένδειξη ότι η πόρτα είναι ανοικτή».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία αναμένει επίσης να της δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά της για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται «σε μεταβατική περίοδο» προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Τέλος ο Χαβρίλοφ απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο της Ινδονησίας το οποίο προβλέπει τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και δημοψήφισμα μεταξύ των κατοίκων των, όπως τις αποκάλεσε, αμφισβητούμενων περιοχών.

«Δεν θα διαπραγματευτούμε καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει την απώλεια εδαφών μας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας», τόνισε.

Η Ινδονησία πρότεινε ειρηνευτικό σχέδιο

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας πρότεινε σήμερα ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και δημοψήφισμα μεταξύ των κατοίκων των, όπως τις αποκάλεσε, αμφισβητούμενων περιοχών.

Ο Πραμπόβο Σουμπιάντο ζήτησε από τους υπουργούς Άμυνας και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους από όλο τον κόσμο που έχουν συγκεντρωθεί στη Σιγκαπούρη για τη διάσκεψη για την ασφάλεια, γνωστή ως Διάλογος του Σάνγκρι- Λα, να εκδώσουν απόφαση που θα ζητεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Ο ίδιος πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο πολλών σημείων το οποίο περιλαμβάνει «την εφαρμογή εκεχειρίας στις θέσεις που κατέχουν αυτή τη στιγμή οι αντιμαχόμενες πλευρές» και τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης αφού οι δύο πλευρές αποσυρθούν κατά 15 χιλιόμετρα από τις τρέχουσες θέσεις τους.

Την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη θα πρέπει να παρακολουθεί και να ελέγχει ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για «οριστούν αντικειμενικά οι επιθυμίες της πλειοψηφίας των κατοίκων των διάφορων αμφισβητούμενων περιοχών».

Ο Πραμπόβο πρότεινε εξάλλου ο Διάλογος του Σάνγκρι- Λα να καταλήξει σε μια ανακοίνωση «που θα καλεί τόσο την Ουκρανία όσο και τη Ρωσία να ξεκινήσουν αμέσως ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Η πρόταση της Ινδονησίας ακολουθεί την επίσκεψη του προέδρου της χώρας Τζόκο Ουιντόντο πέρυσι στη Μόσχα και το Κίεβο, μετά την οποία προσφέρθηκε να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επεσήμανε ότι αν σταματήσει η στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία, ο πόλεμος θα τερματιστεί γρήγορα, αλλά με την εδαφική της ακεραιότητα να έχει πληγεί.

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να στηρίζουμε στρατιωτικά την Ουκρανία διότι δεν επιθυμούμε (…) την ειρήνη της παράδοσης, την ειρήνη του ισχυρότερου», τόνισε ο Μπορέλ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προτείνει ένα ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων, το οποίο προβλέπει την απόσυρση όλων των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία. Ο επικεφαλής διπλωματικός σύμβουλος της Ουκρανίας, Ίχορ Ζόφκφα, επεσήμανε ότι το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται για μια εκεχειρία που θα προβλέπει τη διατήρηση των εδαφικών κερδών της Ρωσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v