Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βραζιλία: Στις 22 Ιουνίου η δίκη του Ζαΐρ Μπολσονάρου

Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος κατηγορείται μεταξύ άλλων για κατάχρηση πολιτικής εξουσίας και παραπληροφόρηση. Τι ποινές αντιμετωπίζει.

Βραζιλία: Στις 22 Ιουνίου η δίκη του Ζαΐρ Μπολσονάρου

Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο της Βραζιλίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έναρξη στις 22 Ιουνίου μιας δίκης κατά του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου για κατάχρηση πολιτικής εξουσίας και παραπληροφόρηση.

Επίσης, ο Μπολσονάρου βρίσκεται στο στόχαστρο του Δικαστηρίου για επιθέσεις στην πρωτεύουσα Μπραζίλια από τους οπαδούς του στις 8 Ιανουαρίου, κινδυνεύοντας με ποινές φυλάκισης.

Οι δικαστές θα συνεδριάσουν στην ολομέλεια για να αναλύσουν τις κατηγορίες εναντίον του πρώην ηγέτη της ακροδεξιάς, ο οποίος, σε περίπτωση καταδίκης, θα μπορούσε να αποκλειστεί από υποψήφιος για δημόσια αξιώματα για οκτώ χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η πονή που ζήτησε η Εισαγγελία σε βάρος του Ζαΐρ Μπολσονάρου για «κατάχρηση πολιτικής εξουσίας και αθέμιτη χρήση των μέσων επικοινωνίας», σύμφωνα με το δικαστήριο.

Εάν χρειαστεί, οι διαβουλεύσεις μπορούν να συνεχιστούν στις 27 και 29 Ιουνίου.

Ο Μπολσονάρου ερευνάται για επίθεση στη δικαιοσύνη και κριτική, χωρίς στοιχεία, πλήττοντας την αξιοπιστία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη Βραζιλία, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές που έδωσαν τη νίκη στον Λούλα ντα Σίλβα.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του Ιουλίου 2022 στο προεδρικό μέγαρο, δήλωσε μπροστά σε ορισμένους Ευρωπαίους διπλωμάτες ότι ήθελε να «διορθώσει τα ελαττώματα» του εκλογικού συστήματος και ζήτησε «διαφάνεια» της ψηφοφορίας.

Στη συνέχεια ο πρώην πρόεδρος αναφέρθηκε σε πιθανή συμμετοχή του στρατού στο σχέδιό του.

Η Βραζιλία χρησιμοποιεί ηλεκτρονική ψηφοφορία από τις δημοτικές εκλογές του 1996 και μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει προβλήματα ασφαλείας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v