Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Knot (ΕΚΤ): Υπεραισιόδοξες οι αγορές, κίνδυνος πιέσεων

«Αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί τόσο γρήγορα όσο αυξήθηκε. Για το επόμενο έτος, ακόμη και οι μειώσεις των επιτοκίων έχουν ήδη τιμολογηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας. Εχουμε ακόμη δρόμο για τις αυξήσεις επιτοκίων, σημείωσε η Σνάμπελ.

Knot (ΕΚΤ): Υπεραισιόδοξες οι αγορές, κίνδυνος πιέσεων

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνονται υπερβολικά αισιόδοξες, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέων πιέσεων, εάν η νομισματική πολιτική χρειαστεί να συσφιχθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να μετριαστεί ο πληθωρισμός, δήλωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Klaas Knot.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι εξαιρετικά αισιόδοξες και αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί τόσο γρήγορα όσο αυξήθηκε. Για το επόμενο έτος, ακόμη και οι μειώσεις των επιτοκίων έχουν ήδη τιμολογηθεί», δήλωσε ο Knot σε ακρόαση στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

«Ακριβώς σε μια τέτοια περίπτωση, μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη περίοδο νομισματικής σύσφιξης για τον έλεγχο του πληθωρισμού θα αυξήσει τον κίνδυνο νέας πίεσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Σνάμπελ (ΕΚΤ) για αυξήσεις επιτοκίων: Εχουμε ακόμη δρόμο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ολοκληρώσει την αύξηση του κόστους δανεισμού, καθώς ο δομικός πληθωρισμός αποδεικνύεται επίμονος , δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ιζαμπελ Σνάμπελ.

«Έχουμε περισσότερο έδαφος να καλύψουμε», φέρεται να είπε. «Θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα κατά πόσο ακόμη θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια».

Μιλώντας μια εβδομάδα πριν από τη συνάντηση των αξιωματούχων της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη για να καθορίσουν την επόμενη κίνησή τους, τόνισε ότι ο δομικός πληθωρισμός -που αφαιρεί ασταθή στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια- «είναι πιο επίμονος και παραμένει υψηλός, με τις υπηρεσίες να διαδραματίζουν βασικό ρόλο, λόγω της σχετικά ισχυρής επίδρασης του μισθολογικού κόστους στον πληθωρισμό σε αυτούς τους τομείς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v