Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Real time διασύνδεση των drones ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Ταϊβάν

Πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο θα μοιράζονται οι τρεις χώρες, με το βλέμμα στην Κίνα. Ανοίγει ένα θέμα ταμπού για το Πεκίνο, που αναμένεται να αντιδράσει.

Real time διασύνδεση των drones ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ, η Ταϊβάν και η Ιαπωνία πρόκειται να μοιραστούν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από drones ναυτικής αναγνώρισης, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, με στόχο να ενισχυθεί ο συντονισμός σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν.

Η General Atomics πρόκειται να παραδώσει τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9B Sea Guardian στην Ταϊπέι από το 2025. Η θαλάσσια παραλλαγή του drone Reaper που η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ χρησιμοποιούσε ευρέως στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη και στη Συρία, μπορεί να βρει, να παρακολουθήσει και να στοχεύσει εχθρικά πλοία και ραντάρ.

Αυτή η ικανότητα θα ήταν κρίσιμη σε έναν πόλεμο για την Ταϊβάν, ένα σενάριο στο οποίο κινεζικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια θα επιχειρούσαν γύρω από το νησί. Θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την ικανότητα της Ταϊβάν και των γειτόνων της να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα σε πραγματικό χρόνο των κινήσεων του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού σε καιρό ειρήνης στην πρώτη αλυσίδα νησιών, η οποία εκτείνεται από την Ιαπωνία έως τις Φιλιππίνες.

Τέσσερα άτομα που γνωρίζουν την πώληση του MQ-9 είπαν ότι η Ουάσιγκτον θα επιτρέψει να ενσωματωθεί το ίδιο σύστημα που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή και η Ιαπωνία. Αυτό θα επέτρεπε στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να έχουν κοινή επιχειρησιακή εικόνα. «Θα ακολουθήσουμε μια πρακτική προσέγγιση για να διασφαλίσουμε ότι η ενσωμάτωση θα γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε μια πηγή.

Η συμπερίληψη της Ταϊβάν στις δομές διαλειτουργικότητας μεταξύ του αμερικανικού στρατού και των συμμάχων του είναι εξαιρετικά ευαίσθητη. «Η κοινή χρήση δεδομένων μεταξύ Ιαπωνίας και Ταϊβάν, μεταξύ Ταϊβάν και Φιλιππίνων, μεταξύ των ΗΠΑ και των τριών αυτών, είναι σημαντική, αλλά είναι επίσης ένα από τα μεγάλα ταμπού επειδή η Κίνα θα το δει ως κλιμάκωση», είπε στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ. 

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει. Το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v