Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ρυθμό ρεκόρ αυξάνονται οι μισθοί στη Βρετανία

Έπιασαν το +7%, ενισχύοντας φόβους για πληθωριστικό σπιράλ και θέτοντας «προ των ευθυνών της» την Τράπεζα της Αγγλίας. Υπάρχει, όμως, και η άλλη άποψη, ενώ τα επίσημα στοιχεία αναμένονται.

Με ρυθμό ρεκόρ αυξάνονται οι μισθοί στη Βρετανία

Οι μισθοί στη Βρετανία αυξάνονται με ρυθμό-ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο ειδικός ιστότοπος του Indeed Hiring Lab και τα οποία αμφισβητούν άλλες αναφορές που δείχνουν ότι η αγορά εργασίας πιθανώς χαλαρώνει.

Οι θέσεις εργασίας που διαφημίστηκαν στον ιστότοπο του Indeed τον Μάιο προσφέρουν αμοιβή μεγαλύτερη κατά 7,2% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, μαρτυρώντας τον υψηλότερο ρυθμό από την έναρξη της σχετικής καταγραφής το 2019. Είναι επίσης ισχυρότερος από την αύξηση 6,7% που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο του έτους.

Τα στοιχεία ενισχύουν τις ανησυχίες για πληθωριστικό σπιράλ στη χώρα, καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να αυξήσουν τους μισθούς για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες τιμές σε μεγάλο εύρος προϊόντων και υπηρεσιών. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται επομένως, κατά κοινή ομολογία, να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να σταματήσει αυτές τις πιέσεις, γράφει το Bloomberg.

Σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, η Βρετανία βιώνει ασυνήθιστα υψηλή αύξηση αμοιβών, σύμφωνα με το Indeed. Στις ΗΠΑ, η αύξηση των μισθών έχει επιβραδυνθεί μετά την κορύφωση του 2022, ενώ τα στοιχεία για την ΕΕ δείχνουν σταθερότητα.

Αντίθετα, άλλη έκθεση, που δημοσιεύτηκε επίσης σήμερα από τη Συνομοσπονδία για τις Προσλήψεις και την Απασχόληση (Recruitment and Employment Confederation), διαπίστωσε ότι η αγορά εργασίας της Βρετανίας τον περασμένο μήνα σημείωσε την ταχύτερη αύξηση της προσφοράς εργαζομένων τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Τα επίσημα στοιχεία, ωστόσο, θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Η μεγαλύτερη μισθολογική αύξηση, αναφέρεται επίσης, αφορά θέσεις νοσηλευτικών υπηρεσιών, λιανικού εμπορίου, εξυπηρέτησης πελατών, καθαρισμού και προετοιμασίας φαγητού.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v