Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας σε ευρωπαϊκές εταιρείες κολοσσούς

Η ευρωπαϊκή οικονομία παραπαίει, η ύφεση καραδοκεί, ο πληθωρισμός επιμένει και οι μεγάλες επιχειρήσεις ανακοινώνουν απολύσεις η μία μετά την άλλη. Αναλυτικά στοιχεία για το ποιος απολύει και πόσους.

Χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας σε ευρωπαϊκές εταιρείες κολοσσούς

Ο πληθωρισμός, που έχει χτυπήσει υψηλό δεκαετιών, καθώς και ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία, αναγκάζουν τις εταιρείες σε όλη την Ευρώπη να προχωρήσουν σε απολύσεις ή πάγωμα προσλήψεων. Παράλληλα, η ευρωζώνη έπεσε ήδη στην παγίδα της ύφεσης.

Το Reuters παρουσιάζει κατά κλάδο ορισμένες από τις εταιρείες που έχουν ανακοινώσει περικοπές θέσεων εργασίας από τον Ιανουάριο και μετά: 

Αυτοκίνητα

*Autoliv: Η σουηδική εταιρεία κατασκευής αερόσακων και ζωνών ασφαλείας δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να περικόψει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 11% των απασχολουμένων της.

* Stellantis: Η αυτοκινητοβιομηχανία ήρθε σε συμφωνία με συνδικάτα τον Φεβρουάριο για να περιορίσει έως και κατά 2.000 τον αριθμό των εργαζομένων της στην Ιταλία μέσω εθελουσίας εξόδου.

* Volvo: Ο σουηδικός όμιλος δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα αναδιαρθρώσει τη λειτουργία του στον ευρωπαϊκό κλάδο κατασκευής λεωφορείων, με περικοπές 1.600 θέσεων εργασίας, ενώ τον Μάιο ανακοίνωσε ότι εγχωρίως θα προχωρήσει σε επιπλέον 1.300 απολύσεις, μειώνοντας κατά 6% το εργατικό δυναμικό.

Τρόφιμα, λιανικό εμπόριο, καταναλωτικά αγαθά 

* Deliveroo: Η βρετανική εταιρεία παράδοσης γευμάτων δήλωσε στις 9 Φεβρουαρίου ότι θα απολύσει το 9% του εργατικού δυναμικού της, περικόπτοντας 350 θέσεις εργασίας.

* Fielmann: Η γερμανική εταιρεία πώλησης γυαλιών δήλωσε στις 3 Μαρτίου ότι θα περικόψει εκατοντάδες θέσεις εργασίας έως το 2025.

* Sainsbury's: Ο βρετανικός όμιλος σούπερ μάρκετ σχεδιάζει να ενοποιήσει πέντε υφιστάμενες αποθήκες εμπορευμάτων Sainsbury's και Argos σε τρεις, κλείνοντας δύο έως το 2026, σε μια κίνηση που θα επηρεάσει 1.400 εργαζόμενους, όπως ανέφερε στις 28 Φεβρουαρίου.

* Zalando: Ο γερμανικός διαδικτυακός λιανοπωλητής μόδας δήλωσε στις 21 Φεβρουαρίου ότι θα περικόψει εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την εταιρεία.

Βιομηχανία

* Kone: H φινλανδική εταιρεία κατασκευής ανελκυστήρων δήλωσε στις 26 Ιανουαρίου ότι θα μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων κατά 1.000, συμπεριλαμβανομένων 150 στη Φινλανδία.

* British Steel: H εταιρεία, υπό κινεζική ιδιοκτησία, δήλωσε στις 22 Φεβρουαρίου ότι πιθανώς θα περικόψει έως και 260 θέσεις εργασίας μετά την ανακοίνωση του προγραμματισμένου κλεισίματος φούρνων οπτάνθρακα στη βόρεια Αγγλία.

Τεχνολογία

* BT Group: Ο μεγαλύτερος πάροχος ευρυζωνικότητας και κινητής τηλεφωνίας της Βρετανίας δήλωσε στις 18 Μαΐου ότι θα μειώσει το συνολικό εργατικό δυναμικό του έως και κατά 55.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ώστε να καταστεί πιο ευέλικτη επιχείρηση.

* Ericsson: Η εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού θα απολύσει 8.500 υπαλλήλους παγκοσμίως, στο πλαίσιο του σχεδίου της για μείωση κόστους, σύμφωνα με σημείωμα που είδε το Reuters.

* Logitech: Ο κατασκευαστής πληκτρολογίων, webcam και άλλων αξεσουάρ υπολογιστών απολύει περίπου 300 άτομα στο πλαίσιο παγκόσμιας αναδιοργάνωσης, ανέφερε το Bloomberg στις 22 Μαρτίου.

* Nokia: Η φινλανδική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού δήλωσε στις 3 Μαΐου ότι σχεδιάζει να περικόψει έως 208 θέσεις εργασίας στη Φινλανδία.

* Philips: Η ολλανδική εταιρεία κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού δήλωσε στις 30 Ιανουαρίου ότι θα περικόψει 6.000 θέσεις εργασίας για να αντιμετωπίσει την πτώση πωλήσεων μετά από τη μαζική ανάκληση μηχανικών αναπνευστήρων της.

* SAP: Η γερμανική εταιρεία λογισμικού δήλωσε στις 26 Ιανουαρίου ότι προγραμματίζει περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας, που αντιστοιχούν στο 2,5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, ώστε να μειώσει το κόστος και να επικεντρωθεί στις δραστηριότητές της στο cloud.

* Telecom Italia: Ο όμιλος τηλεπικοινωνιών επιδιώκει να περικόψει έως και 2.000 θέσεις εργασίας στην Ιταλία μέσω προγράμματος εθελοντικής πρόωρης συνταξιοδότησης, ανέφεραν πηγές στο Reuters τον Μάρτιο.

* Vodafone: Ο βρετανικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών δήλωσε στις 16 Μαΐου ότι θα περικόψει 11.000 θέσεις εργασίας σε τρία χρόνια, καθώς προβλέπει πτώση 1,5 δισ. ευρώ στις ταμειακές ροές το 2023.

Αλλοι κλάδοι

* BASF: Η γερμανική εταιρεία χημικών δήλωσε στις 24 Φεβρουαρίου ότι θα περικόψει 2.600 θέσεις εργασίας για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, καθώς προειδοποιεί για περαιτέρω μείωση κερδών λόγω αύξησης κόστους.

* Deutsche Bank: Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε στις 27 Απριλίου ότι θα περικόψει 800 θέσεις εργασίας σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος κατά επιπλέον 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

* Evonik: Η γερμανική εταιρεία παραγωγής ειδικών χημικών ανακοίνωσε στις 3 Απριλίου ότι θα περικόψει 200 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της μονάδας τροφών για ζώα συντροφιάς.

* Grifols: Η ισπανική φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε στις 15 Φεβρουαρίου ότι θα απολύσει περίπου 2.300 υπαλλήλους, ή το 8,5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, εν μέσω αναθεώρησης στρατηγικής με στόχο την εξοικονόμησης περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

* Standard Chartered: Η βρετανική τράπεζα άρχισε να απολύει υπαλλήλους στα γραφεία της σε Λονδίνο, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ και οι συνολικές περικοπές ενδεχομένως θα ξεπεράσουν τις 100 θέσεις, ανέφερε το Bloomberg στις 7 Ιουνίου.

* Taylor Wimpey: Η βρετανική οικοδομική εταιρεία δήλωσε στις 13 Ιανουαρίου ότι σκέφτεται να περικόψει θέσεις εργασίας για να συγκρατήσει το κόστος, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των πιθανών περικοπών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v