Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 30% εκτίναξε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα Τουρκίας

Αλμα 5 ποσοστιαίων μονάδων αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση. Συνεχίζει τη διαδικασία νομισματικής σύσφιξης για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Στο 30% εκτίναξε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα Τουρκίας

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας Τουρκίας αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση να αυξήσει τα επιτόκια από 25% σε 30%.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας έρχεται μετά από μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων που ήταν επώδυνες για τους Τούρκους, καθώς η χώρα στοχεύει να ανατρέψει αρκετά χρόνια υψηλού πληθωρισμού και δραματικά αποδυναμωμένου νομίσματος - σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της πεισματικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της κυβέρνησης της Άγκυρας.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία νομισματικής σύσφιξης προκειμένου να εδραιωθεί η πορεία αποπληθωρισμού το συντομότερο δυνατό, να σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να ελεγχθεί η επιδείνωση της συμπεριφοράς των τιμών.

Οι μετρήσεις για τον πληθωρισμό ήταν πάνω από τις προσδοκίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Καθώς η ισχυρή πορεία της εγχώριας ζήτησης και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών επιμένουν, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και η συνεχιζόμενη επιδείνωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό θέτουν πρόσθετους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό».

Η τουρκική λίρα κινείται σταθεροποιητικά, με πτώση κατά 0,2% και την ισοτιμία στις 27,08 λίρες ανά δολάριο, καθώς η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ήταν αναμενόμενη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v