Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελντερσον-Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Δεν είναι σαφές εάν τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί

«Υπάρχουν σοκ εκεί έξω που μπορεί να μας αναγκάσουν να πάμε υψηλότερα τα επιτόκια», δήλωσε ο Αυστριακός Ρ. Χόλτσμαν. «Πρωταρχική μας εντολή είναι η σταθερότητα τιμών», είπε ο Ολλανδός Φ. Έλντερσον, που παραδέχεται την «υποτονική ευρω-ανάπτυξη».

Ελντερσον-Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Δεν είναι σαφές εάν τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί

Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι πιο υποτονική από ό,τι ανέμενε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά ο στόχος είναι να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, επομένως τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν, εάν χρειαστεί, είπε ο Φρανκ Έλντερσον, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια πολιτικής έχουν κορυφωθεί; Όχι απαραίτητα», είπε ο Φρανκ Έλντερσον στο Market News International, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια πιο παρατεταμένη περίοδος υποτονικής ανάπτυξης από ό,τι περιμέναμε», είπε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, ο οποίος σπάνια μιλάει για τη νομισματική πολιτική.

«Είναι επίσης αλήθεια ότι η πρωταρχική μας εντολή είναι να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα τιμών και νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πολύ αποφασισμένοι να το κάνουμε».

Ενα ακόμα «γεράκι» της ΕΚΤ, ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν, απαρίθμησε μία σειρά από κινδύνους που απειλούν την υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς και της αύξησης του κόστους του πετρελαίου, για να υποστηρίξει πως δεν είναι σαφές αν η ΕΚΤ έχει ανεβάσει το κόστος δανεισμού στο ανώτατο σημείο. Ο επίμονος πληθωρισμός σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω αυξήσεις, ξεκαθάρισε.

«Υπάρχουν σοκ εκεί έξω που μπορεί να μας αναγκάσουν να πάμε υψηλότερα τα επιτόκια», δήλωσε ο Αυστριακός αξιωματούχος της ΕΚΤ σε εκδήλωση του Bloomberg στη Βιέννη.

«Ο πληθωρισμός πρέπει να διατηρηθεί υπό έλεγχο και γι’ αυτό είμαστε εδώ», πρόσθεσε, την ώρα που οι επενδυτές προσπαθούν να χωνέψουν τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ προτίθεται να διατηρήσει το κόστος δανεισμού περιοριστικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v